ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει 21 Μαρτίου το σύστημα taxis

Ανοίγει 21 Μαρτίου το σύστημα taxis

Ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μετά την κατάθεση στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη των αναγκαίων διατάξεων. Σε εκκρεμότητα παραμένει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί ο φόρος να καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις αντί 3 διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα. Με τις διατάξεις που κατατέθηκαν χθες επιλύεται το πρόβλημα για τους ανέργους και τους χαμηλοαπασχολούμενους, οι οποίοι κινδύνευαν ελέω τεκμηρίων να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηλεκτρονικό σύστημα taxis θα υποδέχεται δηλώσεις από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου. Ειδικότερα οι νέες διατάξεις προβλέπουν τα εξής:

1. Οσοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό απενεργοποιούνται τα τεκμήρια για δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι εισέπραξαν πέρυσι ελάχιστα ποσά είτε από τόκους καταθέσεων είτε από περιστασιακή απασχόληση.

2. Τη δυνατότητα να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση έχουν και τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, έχοντας και τα προνόμια των έγγαμων. Οσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν κοινή δήλωση θα πρέπει στη στήλη που δηλώνονται τα εισοδήματα ή τα πληροφοριακά στοιχεία της συζύγου να δηλώνουν πλέον και τα στοιχεία του/της συζύγου με σύμφωνο συμβίωσης, ή του/της συζύγου στην περίπτωση ομόφυλων με σύμφωνο συμβίωσης. Δηλαδή στη φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από τη δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».

3. Τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, τα οποία αποκτούν εισόδημα από τη διανομή κερδών στις 31 Δεκεμβρίου εκάστου έτους μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση μετά την ημερομηνία που υποβάλλουν δήλωση τα νομικά πρόσωπα στα οποία συμμετέχουν, οπότε και καθίσταται η διανομή οριστική.