ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Πετρόπουλος: Αποδεκτή η πρόταση για 384 ευρώ εθνική σύνταξη

Τ. Πετρόπουλος: Αποδεκτή η πρόταση για 384 ευρώ εθνική σύνταξη

Αποδεκτή έχει γίνει η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αντιρρήσεις από το ΔΝΤ, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο Mega.

O κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι ακόμη η διαδικασία συνεχίζεται με συζήτηση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ αναγνώρισε ότι «υπάρχουν διαφορές με τους θεσμούς». Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι οι διαφορές «θα γεφυρωθούν με κοινή λογική».

«Κάποιοι μέσα στον χώρο που διαπραγματευόμαστε -και αυτό είναι κυρίως το ΔΝΤ- εκ φύσεως λένε η ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώσει αυτά που δεν μπορεί η κοινωνική» εξήγησε.

Για το ποσοστό αναπλήρωσης σημείωσε πως «πραγματικά αντανακλά περιόδους ασφάλισης και ως εκ τούτου κατά τα τελευταία έτη είναι μεγαλύτερο, στα ενδιάμεσα είναι κάπως καλύτερο και στα πρώτα έτη, λόγω ανεργίας και χαμηλών εισοδημάτων, δεν είναι ίδιο σε κάθε περίπτωση ασφαλισμένου».

Για τις επικουρικές συντάξεις τόνισε ότι αυτές «έχουν τη ιδιαιτερότητα να καταβάλλονται με βάση αποθεματικά που διαμορφώνονται», σημειώνοντας ότι εκεί θα υπάρξουν «θετικές επενέργειες από νέο τρόπο διαχείρισης» και «μέσα από τη νέα δομή του συστήματος θα εξοικονομηθούν δαπάνες για να μην υπάρξουν μειώσεις».Έκανε λόγο για «πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν μειώσεις πουθενά», αλλά, όπως είπε, «επειδή οι επικουρικές αποτελούν συνισταμένη αποθεματικών» η πολιτεία δεν συνεισφέρει, απλώς «εγγυάται την ύπαρξή τους με την έννοια να καταβάλλεται με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης».

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει «να υπάρξει αύξηση εισφοράς» κάτι που, όπως υποστήριξε, εάν «το είχαν δεχθεί θα είχαμε ήδη συμφωνήσει», ενώ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για την θέση της εναντίον του μέτρου.