ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρότερη της αναμενομένης η αύξηση αφίξεων Ρώσων τουριστών

rwsoi1

Παρά την ανάκαμψη της ρωσικής τουριστικής αγοράς στη χώρα μας, τα φετινά μεγέθη παραμένουν μακριά από το ρεκόρ του 2013 με τις 1,35 εκατ. αφίξεις και τα έσοδα των 1,34 δισ. ευρώ.

Οι προοπτικές των ελληνορωσικών τουριστικών σχέσεων και ειδικότερα στην Κρήτη ήταν το θέμα του σημαντικού συνεδρίου που διοργάνωσε στο Ρέθυμνο ο Δήμος, ο επίτιμος πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης και ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνης. Στο ρεκόρ του 2013 –που επετεύχθη επί των ημερών του– και στον στόχο που είχε τεθεί πριν μεσολαβήσουν οι δυσκολίες στην αγορά για 3 εκατ. αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα το 2018 αναφέρθηκε και ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Rostourism, κ. Εβγένι Πισαρέφσκι, ο οποίος τοποθετήθηκε στο συνέδριο με τη σημερινή του ιδιότητα ως υπεύθυνος κοινωνικής ασφάλισης στη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιώργος Αμβράζης ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση της κίνησης από τη Ρωσία κατά 19% και ανοδικές τάσεις για το υπόλοιπο της περιόδου. Ομως τόνισε την άποψη που επικρατεί σε μεγάλο μέρος του τουριστικού κόσμου ότι φέτος η αύξηση από τη Ρωσία έπρεπε να είναι σημαντικά υψηλότερη.

Για την ενίσχυση της αγοράς επισήμανε ότι πρέπει να χαραχθεί σχέδιο δράσεων με προσυμφωνημένο προϋπολογισμό που θα τρέχει όλον τον χρόνο και όχι μόνο δύο, τρεις φορές ή πυροσβεστικά, όταν προκύπτουν ζητήματα. Επίσης, προσέθεσε ότι η δημοφιλία της Ελλάδας ως προορισμού διακοπών και ένα δυναμικό και δραστήριο, πλην περιορισμένο λόγω πόρων, γραφείο ΕΟΤ Ρωσίας δεν επαρκούν από μόνα τους να τροφοδοτήσουν την αγορά. Επιπλέον, εξήρε τον αν. υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη για τη συμβολή του στην πλήρη ομαλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων στη Ρωσία. Ο διευθυντής του ΕΟΤ Ρωσίας Πολύκαρπος Ευσταθίου εκτίμησε ότι η αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Κρήτη θα φθάσει φέτος σε ποσοστό το 40%, μία τάση ανόδου την οποία ακολουθεί και το Ρέθυμνο όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης Μανώλης Τσακαλάκης. Ο κ. Γιώργος Μασμανίδης από τον όμιλο Μουζενίδη αναφέρθηκε στη βαρύτητα που δίνει ο όμιλος για την ενίσχυση του ρωσικού τουριστικού ρεύματος στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικά για την Κρήτη έγινε γνωστό ότι θα διατηρηθεί από την Εllinair και τον χειμώνα η πτήση Ηράκλειο – Μόσχα με ενδιάμεση στάση στη Θεσσαλονίκη. Στο συνέδριο ανακοινώθηκε η ίδρυση ανώτατης σχολής τουρισμού από το Πανεπιστήμιο Κρήτης η έδρα της οποίας θα είναι στο Ρέθυμνο· σε χώρους που θα παραχωρήσει ο Δήμος Ρεθύμνης, όπως είπε ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης. Η αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη αναφέρθηκε στη θετική πορεία του τουρισμού στο Ρέθυμνο, που δέχεται σε ετήσια βάση 1,3 εκατ. επισκέπτες, ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε μνεία στις ενέργειες τουριστικής προώθησης από την πλευρά της περιφέρειας. Ο κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης περιέγραψε τις προσπάθειες του να ανοίξει τη ρωσική αγορά στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και τις σημαντικές προοπτικές της για την Κρήτη. Στο πλαίσιο του συνεδρίου βραβεύθηκε ο κ. Νικόλαος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και δημιουργός του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας για τη συνεισφορά του στον τομέα του τουρισμού.