ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρ. Κουτεντάκης στη WSJ: Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική ανάσα

Φρ. Κουτεντάκης στη WSJ: Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική ανάσα

Αρθρο του γενικού γραμματεά δημοσιονομικής πολιτικής κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη, το οποίο έχει τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική ανάσα», δημοσιεύει η Wall Street Journal.

Σε αυτό, υποστηρίζει ότι φέτος η Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξεπερνά τους δημοσιονομικούς της στόχους σε αντίθεση με τις απαισιόδοξες προβλέψεις των πιστωτών. Αν και παραδέχεται πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα αυξηθούν, σημειώνει οτι η στρατηγική της κυβέρνησης έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής επιτυχής.

Επίσης, αναφέρει ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση έχει προκύψει από υπερβολική λιτότητα και αυτό έχει αρνητική επίδραση την οικονομική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί πως το μέρισμα σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα είναι δίκαιο και έχει οικονομική αποτελεσματικότητα γιατί τα άτομα αυτά έχουν μεγαλύτερη ροπή προς κατανάλωση, δίνοντας ώθηση στην ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.

Σημειώνει δε πως έγινε προσεκτικός σχεδιασμός για να μη υπάρξουν στρεβλώσεις στη συμφωνημένη δημοσιονομική πορεία, την οποία η κυβέρνηση, όπως τονίζει, έχει τιμήσει πλήρως.