ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί περιμένουμε τους ξένους επενδυτές

Α πογοητεύτηκαν ορισμένοι από την πρεμιέρα της αναβαθμισμένης Σοφοκλέους. Οι περισσότερες μετοχές έπεσαν, σε πείσμα της ενθουσιώδους φιλολογίας της προηγούμενης εβδομάδας. Βέβαια η στήλη αυτή και το προηγούμενο Σάββατο προσπάθησε να προσγειώσει τις προσδοκίες, αλλά συνήθως η επίκληση ρεαλισμού δεν ακούγεται ευχάριστα… Βέβαια η δική μας αποστολή δεν είναι να είμαστε ευχάριστοι αλλά χρήσιμοι. Τι περίμεναν οι περισσότεροι από την ένταξη της Σοφοκλέους στην ομάδα των αναπτυγμένων αγορών; Τα ξένα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία επειδή διαχειρίζονται μεγάλα ποσά θα φέρουν ρευστότητα με αποτέλεσμα άνοδο των μετοχών.

Μετά μάθαμε ότι θα έρθουν μεν κάποιοι «σοβαροί» ξένοι, αλλά θα φύγουν οι αλλοδαποί «παιχνιδιάρηδες» που ειδικεύονται στις αναδυόμενες αγορές και άρα δεν αισθάνονται άνετα στις ώριμες, όπως πλέον είναι η δική μας. Ετσι εξηγήθηκε η πτώση των προηγούμενων ημερών. Φεύγουν οι τζογαδόροι, ενώ οι σοβαροί περιμένουν.

Μαζί τους περίμενε και η ελληνική αγορά, να έρθουν οι υποτιθέμενοι σοβαροί που επέλεξαν ως δουλειά να αγοράζουν μετοχές και μετά να… κάθονται!

Κι όμως. Δεν είναι η ρευστότητα που λείπει από την ελληνική αγορά. Οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων που είναι επίσης καταθέσεις, απόσπούν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ενώ τα κεφάλαια στα ομολογιακά αμοιβαία μεγεθύνονται τους τελευταίους μήνες.

Φαίνεται ότι τα εγχώρια κεφάλαια αναζητούν επενδυτική διέξοδο, διαφορετική από το Χρηματιστήριο. Και δεν υπάρχει προηγούμενο σημαντικής ανόδου σε Χρηματιστήριο, που να στηρίζεται αποκλειστικά σε διεθνή κεφάλαια. Αυτά, είτε πρόκειται για ώριμες αγορές είτε για αναδυόμενες, επιταχύνουν την άνοδο ή την πτώση, αλλά δεν διαμορφώνουν την αγορά. Μόνον μια στροφή των εγχώριων κεφαλαίων προς το Χρηματιστήριο μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα. Μια διατηρήσιμη άνοδος του ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν μπορεί να προέλθει ως θείο δώρο από την επιλογή ξένων κεφαλαίων. Θα προκύψει από ουσιαστικά στοιχεία που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων ή δεν θα έρθει ποτέ.

Πάντως, καλό είναι να μη μυθοποιούμε ούτε τους διαχειριστές των διεθνών αμοιβαίων. Εχουν κάνει και αυτοί μεγάλα λάθη στο παρελθόν…

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασε σε όλες τις χώρες-μέλη ο κατασκευστικός τομέας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2000, τάση η οποία είχε ήδη διαφανεί και από το τρίτο τρίμηνο του προηγουμένου έτους. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης οφείλεται, πάντως, στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας που αφορά τα κτίρια, ενώ η κατασκευή έργων υποδομής υπήρξε λιγότερο ισχυρή.