ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες στο στόχαστρο Ευρωπαίων

Το όνομα Eureko μερικούς μήνες νωρίτερα ίσως δεν έλεγε τίποτα για την ελληνική αγορά. Η εξαγορά της Interamerican που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα έκανε την ολλανδικών και πορτογαλικών συμφερόντων holding εταιρεία κύριο θέμα συζήτησης όχι μόνο στην ασφαλιστική αλλά και την ευρύτερη χρηματοπιστωτική αγορά.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι στις εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις κυριαρχεί ο αυτοπροστατευτισμός, δεν είναι αρκετός για να σταματήσει τις δυνάμεις της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς που βλέπουν την Ελλάδα ως ένα ακόμη πεδίο δράσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ξένες τράπεζες, όπως η «Monte del Paschi di Siena», μια από τις αρχαιότερες ιταλικές τράπεζες με μέγεθος αντίστοιχο της Εθνικής, ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και αναζητεί στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ευρύτερο ενδιαφέρον για την αγορά επιδεικνύει και η «Instituto Bancario San Paolo di Torino», η οποία διατηρεί υποκατάστημα στην Ελλάδα από το 1992 και συζητά συνεργασία ή συμμετοχή σε ελληνική τράπεζα.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει μεγάλη γαλλική τράπεζα εγκατεστημένη στην Ελλάδα, η οποία διερευνά τις δυνατότητες επέκτασής της στην αγορά, αν και μάλλον αποκλείει την αυτόνομη επέκταση λόγω του βραδέως ρυθμού ανάπτυξης που συνεπάγεται. Η ίδια τράπεζα εξετάζει είτε το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε μια μεγάλη ελληνική τράπεζα με σχετικά μικρό ποσοστό, όπως έγινε με την Deutsche Bank στην Eurobank και την Credit Agricole στην Εμπορική, είτε συμμετοχή με μεγάλο ποσοστό στο κεφάλαιο μιας μικρότερης ελληνικής τράπεζας.

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, γερμανική μεγάλη αποταμιευτική τράπεζα με εξειδίκευση και στα ναυτιλιακά δάνεια, έχει ήδη ζητήσει άδεια εγκατάστασης στην Ελλάδα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι Γερμανοί προτίθενται να ιδρύσουν μια μικρή τράπεζα στην Ελλάδα επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στον τομέα της ναυτιλίας, όπου θεωρούν ότι μπορούν να ανταγωνισθούν την αγορά μέσω διάθεσης νέων προϊόντων και τιμολογιακής πολιτικής.

Η κινητικότητα, που αρχίζει να εκδηλώνεται δεν εξαντλείται μόνο στο ενδιαφέρον των ξένων, καθώς προετοιμάζονται επίσης και νέες ελληνικές μονάδες. Ηδη έχουν λάβει από την κεντρική τράπεζα σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 2-3 νέες τράπεζες κυρίως επενδυτικές όπως η ΩΜΕΓΑ, με εξαίρεση την τράπεζα που δημιουργείται από πρώην στελέχη της τράπεζας Εργασίας και η οποία θα δραστηριοποιηθεί στον παραδοσιακό χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι και μεγάλες ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα η Alpha Bank και η Εθνική τράπεζα διερευνούν συστηματικά τη δυνατότητα συνεργασίας -και μετοχικής- με μεγάλη ξένη τράπεζα.

Είναι εμφανές ότι οι ξένοι που μέχρι σήμερα είχαν περιορισμένο ενδιαφέρον, εν όψει της ενιαίας αγοράς και της κυκλοφορίας του ευρώ, θεωρούν τώρα ότι υπάρχουν καλές προοπτικές ανάπτυξης τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς. Οπως επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκάς Παπαδήμος, σε άρθρο του που θα δημοσιευθεί στο τριμηνιαίο δελτίο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, παρά τη συγκέντρωση, που σημειώθηκε στην εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά, ο ανταγωνισμός ενισχύθηκε κυρίως σε αναπτυσσόμενους τομείς όπως η καταναλωτική και η στεγαστική πίστη.

Οπως πολλοί παραδέχονται, η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Interameri- can θα δημιουργήσει πιέσεις στην ελληνική αγορά. Αναμένουν όξυνση του ανταγωνισμού, με τη δημιουργία νέων προϊόντων και την εισαγωγή τεχνογνωσίας, την ορθολογική διαχείριση.

Ολα αυτά άλλωστε περιγράφονται μεταξύ άλλων, σε επιστολή της Eureko προς το ΧΑΑ (1.6.2001) όταν η διοίκηση του τελευταίου ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το θέμα. «…η Interame- rican θα αντιμετωπίσει συνεχώς αυξανόμενες ανταγωνιστικές πιέσεις λόγω της παγκοσμιοποίησης και της συνεχιζόμενης τάσης συγκέντρωσης στον τομέα των ασφαλειών. Με την ένταξή της σε έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους ασφαλειών και διαχείρισης κεφαλαίων, θα αποκτήσει σημαντικά στρατηγικά, λειτουργικά και οικονομικά πλεονεκτήματα και θα αποκτήσει το αναγκαίο μέγεθος για τη διατήρηση ανταγωνιστικού προβαδίσματος, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει τη λειτουργική της αυτονομία…»

Ισως δεν είναι τυχαία η επισήμανση υψηλόβαθμου στελέχους της ασφαλιστικής αγοράς που έλεγε για την υπόθεση: «Οταν ένα βαρόμετρο της αγοράς (εννοώντας τον κ. Κοντομηνά) αποφάσισε να πουλήσει μια εταιρεία leader στο χώρο της, είναι σαν να μας λέει ξεκάθαρα ότι τα πράγματα δυσκολεύουν και μάλιστα πολύ».

Βασικός στόχος της κοινοπραξίας στον Αλιμο είναι να πετύχει την αναβίωση του δεσίματος μεταξύ του κάθε πολίτη και ειδικότερα του δημότη του Αλίμου με την ακτή. Θα υπάρχουν στοιχεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μέσω συγκεκριμένης συνεργασίας με γνωστό πολιτιστικό φορέα, ενώ θα μισθωθεί χώρος της ακτής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλίμου, ο οποίος θα αναλάβει τις πολιτιστικές δράσεις στην ακτή. Ο παράγων «νυκτερινή διασκέδαση» έχει αποκλειστεί, όπως ήταν άλλωστε και το αίτημα της τοπικής αρχής και των δημοτών. Παράλληλα, δρομολογείται η ανάπτυξη χώρων προβολής με χαρακτήρα αναψυχής και εκπαίδευσης, όπου θα ενταχθεί και σχετικό πρόγραμμα για την ενεργοποίηση του εθελοντισμού, χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται το 2004 ως καταληκτική ημερομηνία. Η κατασκευή αυτών των χώρων θα γίνει χωρίς τη χρήση μπετόν, αλλά με εύκολα προσαρμόσιμες κατασκευές (πτυσσόμενες), ενώ οι θεατές θα εξοπλίζονται με ατομικά ακουστικά, ώστε να αποφεύγονται οι οχλήσεις στο υπόλοιπο της παραλίας. Θα υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι εστίασης, όπου θα προσφέρεται και η επιλογή ποιοτικότερων υπηρεσιών.