ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη πολιτική

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,25%, καθώς τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, αποτελεί επιτυχία της κυβερνήσεως Μπλερ και ενδέχεται να διαδραματίσει θετικό ρόλο υπέρ αυτού κατά την αυριανή προσέλευση των Βρετανών ψηφοφόρων στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων μελών του Κοινοβουλίου.

Νομισματική επιτροπή

Ειδικότερα, η εννεαμελής νομισματική επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας άρχισε χθες τη διήμερη συνεδρίασή της για να εξετάσει την οικονομική κατάσταση της Βρετανίας και να αποφασίσει στο θέμα των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις απόψεις αναλυτών και οικονομολόγων, τα στατιστικά στοιχεία είναι ικανοποιητικά σε ό,τι αφορά τον ρυθμό της οικονομικής αναπτύξεως της Βρετανίας, γεγονός το οποίο είναι πολύ πιθανόν να ωθήσει την εννεαμελή νομισματική επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας.

Το Ινστιτούτο Προσφοράς και ζητήσεως (Chartered Institute of Purchasing and Supply) σε στατιστικά του στοιχεία αναφέρει ότι ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος καλύπτει τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στη Βρετανία, τον περασμένο Μάιο σημείωσε περαιτέρω άνοδο παρά τις γενικότερες ανησυχίες από την επιβράδυνση του ρυθμού της διεθνούς οικονομικής αναπτύξεως. Θετική εικόνα παρουσιάζουν και οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων.