ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητούνται κατασκευαστές για έργο αξίας 15 δισ. δρχ.

Διά πυρός και σιδήρου θα περάσουν, όπως φαίνεται, τα ολυμπιακά έργα ή τουλάχιστον μερικά από αυτά, λόγω της στάσης που τηρεί η κατασκευαστική αγορά και των καθυστερήσεων που τα συνοδεύουν σαν σκιά.

Το Κλειστό Γυμναστήριο του Γαλατσίου που θα στεγάσει τον Αύγουστο του 2004 τους Αγώνες της ρυθμικής γυμναστικής και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης δεν έτυχε του ενδιαφέροντος της κατασκευαστικής αγοράς. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό που αφορά στο έργο προϋπολογισμού 15 δισεκατομμυρίων δραχμών έληγε κανονικά χθες. Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία είναι και ο φορέας υλοποίησης, αποφάσισε να δώσει παράταση στην υποβολή προσφορών για τις 15 Ιουνίου σε μια προσπάθεια «παρακίνησης» των εταιρειών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σε ένα έργο που σύμφωνα με στοιχεία της αυστραλιανής διοργάνωσης κοστίζει περί τα 11 δισεκατομμύρια δραχμές.

Παράταση

Μάλιστα, λέγεται ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος ήταν αποτέλεσμα σχετικής «συμφωνίας» κατασκευαστικών εταιρειών, που θεώρησαν τον προϋπολογισμό του έργου χαμηλό. Η παράταση αποφασίστηκε θεωρητικά την Παρασκευή. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της «K», η οριστική απόφαση ελήφθη χθες όταν ήταν πασιφανές ότι δεν θα υπάρξουν προσφορές.

Το συγκεκριμένο έργο έχει δεσμευτική προσθεσμία παράδοσης για την τέλεση δοκιμαστικών Αγώνων τον Μάιο του 2003 και θεωρείται ως ένα από τα «ευαίσθητα» αθλητικά έργα λόγω των αντιδράσεων που είχαν εκδηλώσει σύλλογοι της περιοχής.

Πάντως, η απροθυμία των τεχνικών εταιρειών να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό συνδυάστηκε από αρκετούς με τη στάση που είχαν κρατήσει και στο διαγωνισμό για το Κλειστό Γυμναστήριο της Νίκαιας και θεωρείται ενδεικτική του πώς μπορούν να διαμορφωθούν καταστάσεις, όταν η πίεση του χρόνου είναι ασφυκτική.

Τρεις συμμετοχές

Εν τω μεταξύ, θετική ήταν η ανταπόκριση της αγοράς σε ένα ακόμη από τα «ευαίσθητα» προκηρυχθέντα έργα, το Παγκρήτιο Σταδίο του Ηρακλείου, για το οποίο η εκδήλωση ενδιαφέροντος έληξε χθες και καταγράφηκαν τρεις συμμετοχές. Πρόκειται για τις εταιρείες ΑΕΓΕΚ, ΑΒΑΞ και ΓΝΩΜΩΝ – ΓΕΚΑΤ. Διερευνητέο είναι όμως το κατά πόσο ήταν απαραίτητη η κατασκευή του εν λόγω έργου, που έχει προϋπολογισμό 17,5 δισ. δρχ. Το Παγκρήτιο θα φιλοξενήσει τους προκριματικούς Αγώνες ποδοσφαίρου σε ένα στάδιο 33.000 θέσεων τη στιγμή που το στάδιο του ΟΦΗ, με τις 10.000 θέσεις, μένει σχεδόν άδειο σχεδόν όλο το χρόνο. Το ερώτημα που προβάλλει από αρκετούς είναι γιατί να κατασκευαστεί στο Ηράκλειο, με σοβαρή επιβάρυνση του ολυμπιακού προϋπολογισμού, αντί να καλυφθούν οι ολυμπιακές ανάγκες με μικρές ή μεγάλες αλλά σίγουρα πιο οικονομικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο γήπεδο.