ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση για Αργεντινή

Νέα Υόρκη. Στο Β2 διατηρεί την οροφή αξιολόγησης των ομολόγων και εντόκων γραμματίων σε ξένο νόμισμα για την Αργεντινή και στο Β3 για τις καταθέσεις σε τράπεζες της χώρας σε ξένο νόμισμα η αμερικανική εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investor Service, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρεται ότι οι προοπτικές μεταβολής της βαθμολογίας είναι προς αρνητική κατεύθυνση.

«Η αξιολόγηση Β2 αντανακλά την παρουσία οικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών που αιτιολογούν την αποτίμηση ότι ο πιστοληπτικός κίνδυνος είναι υψηλός, παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της αντικατάστασης ομολόγων αξίας 29,5 δισ. δολαρίων». αναφέρει η ανακοίνωση της Moody’s. Η επιτυχής αντικατάσταση των ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας χαρακτηρίζεται από την αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης θετική, δεδομένου ότι θα προσφέρει πρόσκαιρη ανακούφιση στην οικονομία της Αργεντινής, μειώνοντας τις ανάγκες επαναχρηματοδότησης αλλά και τις εκροές κεφαλαίων για την αποπληρωμή των τόκων. Παρά ταύτα, ακόμα και αν ληφθούν υπ’ όψιν τα κεφάλαια που εξοικονομούνται στην αποπληρωμή του χρέους, οι ανάγκες της χώρας σε ρευστό παραμένουν υψηλότατες. Μάλιστα η Moody’s σημειώνει ότι «παρά την όποια βελτίωση, η Αργεντινή πρέπει να καταβάλει σκληρές προσπάθειες προκειμένου να επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Επίσης χθες, η Moody’s με σχετική ανακοίνωσή της διέψευσε τις φήμες που την ήθελαν να προχωρεί σε υποβάθμιση της αξιολόγησης του τραπεζικού κλάδου της Ταϊλάνδης, προσθέτοντας μάλιστα ότι η μεταβολή των ισχυόντων συντελεστών της δεν πρέπει να θεωρείται πιθανή.