ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΗΜΕΡΑ

Πενήντα δισ. ευρώ ξόδεψαν πέρσι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία για να αποκτήσουν τις πολυπόθητες άδειες τρίτης γενιάς. Τώρα αρχίζουν οι… εκπτώσεις. Για να συμπιέσουν το κόστος λειτουργίας τους, η αρμόδια αρχή της χώρας θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν από κοινού τα επίγεια δίκτυα.

Αύξηση έως 50% στα γραμματόσημα

Μπορεί οι επιστολές μέσω ΕΛΤΑ να αργούν να φθάσουν, οι αυξήσεις όμως των ταχυδρομικών τελών γι’ αυτό το χαμηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών από τις 11 Ιουνίου θα φθάσουν έως και το 50%, ενώ έπονται και άλλες από την 1.1.2002. Βάσει των νέων τελών των ΕΛΤΑ: οι επιστολές εσωτερικού 20, 50 και 100 γραμ. θα κοστίζουν 140, 200 και 270 δρχ., οι επιστολές στην Ευρώπη 200, 320 και 450 δρχ., τα δέματα εσωτερικού 1, 2 και 3 κιλών 850, 1.000 και 1.150 δρχ., ενώ τα συστημένα αντικείμενα 560 δρχ.

Νοσοκομεία. Στις διαφορετικές εκτιμήσεις των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας για το πραγματικό ύψος των χρεών των νοσοκομείων προσκρούει η προώθηση τροπολογίας για τη ρύθμισή τους με τη μέθοδο της τιτλοποίησης.

Καύσιμα. Κατά περίπου 8 δραχμές αναμένεται να μειωθούν από τα μεσάνυχτα οι τιμές των βενζινών, λόγω της πτώσης της διεθνούς τιμής την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, πιέσεις στην τιμή του Brent άσκησε η απόφαση του Ιράκ να διακόψει τις εξαγωγές.

Ηelexpo. Ως αντιστάθμισμα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, προβάλλεται από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης η διεκδίκηση της διοργάνωσης της ΕΧΡΟ 2007-2008 από τη HELEXPO και τη Θεσσαλονίκη.

Οικοδομή. Αυξημένες κατά 20% θα είναι οι νέες μέσες τιμές ζώνης, που σχεδιάζει να θέσει σε ισχύ εντός του θέρους το υπουργείο Οικονομικών, για τον προσδιορισμό του ελάχιστου κόστους κατασκευής των οικοδομών.

ΤVΧ. Διχάζει την κοινωνία της Χαλκιδικής η επένδυση χρυσού της TVX Hellas. Αυτή τη φορά διοργανώνουν συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη οι υποστηρικτές της επένδυσης που ζητούν και την επαναλειτουργία του Πόρτο Καρράς.

Επένδυση. Η Μπ. Βωβός Διεθνής-Τεχνική Α.Ε. ανακοίνωσε χθες ότι προχωρεί σε νέα επένδυση ύψους 12 δισ. σε οικόπεδο 11 στρεμμάτων, επί της Λ. Κηφισίας, δίπλα στο Μέγαρο του ΟΤΕ.