ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιφατικά μηνύματα για την πορεία εσόδων του προϋπολογισμού

Σε δύσκολη εξίσωση μετατρέπεται η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Στο οικονομικό επιτελείο διατείνονται ότι όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις και επιμένουν στην αξιοπιστία των μεγεθών που παρουσιάζουν.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στο 5μηνο θα εμφανισθούν «υπερέσοδα» της τάξης των 100 δισ. δραχμών. Οι δαπάνες συνεχίζουν να κινούνται εντός των στόχων και προς στιγμήν τουλάχιστον, δεν ικανοποιείται κανένα από τα πρόσθετα αιτήματα που εμφανίζονται.

Παρά την εικόνα ψυχραιμίας και ελέγχου της κατάστασης που επιχειρεί να εκπέμψει το οικονομικό επιτελείο, υπάρχουν μη ομολογημένες ανησυχίες που διατηρούν σε «επιφυλακή» τους αρμοδίους.

Οριακό για την πορεία του προϋπολογισμού είναι το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου και στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τα στοιχεία που θα εμφανίσει θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των εσόδων.

Οπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι, τον Μάιο ο ρυθμός των δημοσίων εσόδων εμφανίζει μικρή αύξηση. Αν και βρίσκεται κάτω του ετήσιου στόχου, είναι εν τούτοις καλύτερος απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Αντίθετα, αρνητικές προδιαγράφονται οι εξελίξεις στην εικόνα των εσόδων από τις επιχειρήσεις.

Σημαντικό πλήγμα στην εικόνα των εσόδων έχει επιφέρει η κάμψη των εισπράξεων από τον φόρο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

Αντί των 250 δισ. δραχμών που υπολόγιζε να εισπράξει εξ αυτού του λόγου η κυβέρνηση, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τα έσοδα αυτά μετά βίας θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. δραχμές.