ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργείται ο μεγαλύτερος παροχέας συστημάτων πληρωμών

Φρανκφούρτη. Τα σχέδια συγχώνευσής του με την παγκόσμια εταιρεία πιστωτικών καρτών, MasterCard International, ανακοίνωσε χθες ο ευρωπαϊκός όμιλος συστημάτων πληρωμών, Europay International, μια συμφωνία που θα οδηγήσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου παροχέα συστημάτων πληρωμών. Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη συνάψει μια μακροχρόνια συμμαχία, καθώς η Mastercard International κατέχει το 12,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Europay, όπως και το 15% του κεφαλαίου της θυγατρικής της Europay, της EPSS. Επιπλέον, και οι δύο εταιρείες, MasterCard και Europay, ελέγχουν η καθεμιά το 50% του μετοχικού κεφαλαίου του κορυφαίου παγκοσμίου online (ηλεκτρονικού) προγράμματος χρεώσεων, Μaestro.

Εν τούτοις, αν και η συμφωνία έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών, δεν έχει ακόμα δοθεί το «πράσινο φως» από τους μετόχους τους. Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί η συγχώνευση είναι αναγκαία η μετατροπή της νυν δομής εταιρικών μελών της Mastercard International, σε μια ιδιωτική εταιρεία, όπως είναι η Europay. Στο τελικό στάδιο, θα ενοποιηθούν οι δύο εταιρείες δημιουργώντας μια νέα εταιρική οντότητα, η οποία θα ελέγχεται από τους μετόχους τους.

Οπως επισήμαναν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών, ο Ρόμπερτ Σέλαντερ της Mastercard International και ο Πίτερ Χοτς της Europay, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των μελών της τελευταίας, η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει στη σημαντική αύξηση της αποτελεσματικότητας του λειτουργικού τομέα, όπως και στην ενίσχυση του τμήματος μάρκετινγκ, σε παγκόσμια κλίμακα.

Οπως επισήμανε ο κ. Σέλαντερ, ο συνδυασμός αυτός είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου οργανισμού, που θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει κάθε χρηματοοικονομική εταιρεία, είτε δραστηριοποιείται σε μια χώρα είτε σε μια ήπειρο. Ο κ. Σέλαντερ συμπλήρωσε ότι «βάσει της συμφωνίας αυτής, ενοποιείται η Europay στον τομέα των χρεώσεων, των επεξεργαστών, και του ηλεκτρονικού εμπορίου, με την υπεροχή της Mastercard International στον χώρο των πιστωτικών καρτών, και της τεχνολογίας επεξεργασίας στοιχείων».