ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Μπορεί οι πάντες -έστω, σχεδόν οι πάντες- να ειρωνεύονται με κάθες λογής σχόλια τον «τρίτο δρόμο» του Τόνι Μπλερ, ωστόσο σήμερα οι «Νέοι Εργατικοί» ετοιμάζονται για έναν νέο θρίαμβο! Σήμερα -όλα δείχνουν- θα γίνει το «απρόσιτο όνειρο» πραγματικότητα για τον Τόνι Μπλερ, να επανεκλεγεί για δεύτερη τετραετία καταγράφοντας έναν προσωπικό θρίαμβο παρόμοιο με αυτόν που σημείωσε την Πρωτομαγιά του 1997. Η σίγουρη θριαμβική επιτυχία του Μπλερ έχει προκαλέσει σύγχυση και πανικό στο στρατόπεδο των Τόρις.

Ενώ η στερλίνα αδυνατεί να αποτρέψει την οδυνηρή συντριβή, τόσο τη δική της όσο και των Τόρις στις σημερινές εθνικές εκλογές. Το σωστό μήνυμα που έστειλαν στους Βρετανούς οι Τόρις υπέρ της «διάσωσης της στερλίνας» αποδείχθηκε ανεπιτυχές, καθώς φαίνεται ότι ο βρετανικός λαός αδιαφορεί -τελικώς- αν το νόμισμά του λέγεται «στερλίνα ή ευρώ»! Ενώ οι Τόρις έπαψαν να ελπίζουν στο θαύμα, δηλαδή να επαναληφθεί σήμερα μια παρόμοια ήττα του κόμματος των «Νέων Εργατικών», όπως αυτή που υπέστησαν στις ευρω-εκλογές για τη Βουλή της Ευρώπης, που είχαν πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Ιουνίου του 1999.

Παράδοξη, ωστόσο, είναι αδιαφορία που επιδεικνύει το Χρηματιστήριο του Λοδίνου, το οποίο προτιμά να ακολουθεί την κατεύθυνση της Wall Street με συνέπεια χθες ο δείκτης Footsi να κλείσει με υποχώρηση κατά 0,35%. Ενώ ο χθεσινός κακός δαίμονας για τις high-tech μετοχές ήταν η Hewlett-Packard, για τα blue chips του δείκτη Dow Jones ήταν η J.Ρ. Morgan Chase! Η 2η σε μέγεθος αμερικανική τράπεζα, της οποίας η μετοχή έκανε βουτιά χθες, προειδοποίησε πως τα οικονομικά της αποτελέσματα το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο θα είναι χαμηλότερα έναντι του πρώτου τριμήνου, που προκάλεσε θύελλα στους επενδυτές σβήνοντας τις προσδοκίες τους. Η Wall Street προσδοκούσε πως σύντομα θα άφηνε πίσω της τα απογοητευτικά τρίμηνα και τώρα ήλθε η απογοήτευση. Ωστόσο, η πίεση δεν επεκτάθηκε στο δείκτη Νasdaq.

Αντίθετα, χθες, η στερλίνα δέχθηκε κύματα πωλήσεων και κατρακύλησε στα 1,3895 δολάρια, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα 15 ετών(!) έναντι του δολαρίου. Ωρες αγωνίας θα περνά η στερλίνα καθώς από το μέγεθος του θριάμβου Μπλερ ή την έκταση της ήττας των Τόρις, θα εξαρτηθεί και η δική της τύχη. Ο Τόνι Μπλερ έχει δηλώσει με περισσή αυτοπεποίθηση πως θα «κερδίσει»(!) στο δημοψήφισμα για την ένταξη της στερλίνας στο ευρώ, οπότε ανοίγει ο δρόμος για το τέλος της στρελίνας. Η στερλίνα για να ενταχθεί στο ευρώ πρέπει να υποτιμηθεί περισσότερο από 10% έναντι του ευρώ, και οι αγορές παίρνουν θέση!

Το ευρωνόμισμα των «12» χθες γλίστρησε στα 84,47 σεντς! Η συρρίκνωση της γερμανικής και γαλλικής βιομηχανικής δραστηριότητας και στον τομέα των υπηρεσιών, έδειξε πως τα περιθώρια πλέον στενεύουν δραματικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ωστόσο, η έντονη πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο του ευρώ, αναβάλλεται για σήμερα! Η έμμεση υπόδειξη από παντού πως οι σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας απαιτούν άμεση μείωση των επιτοκίων και η ομολογία Φαμπιούς συνέτειναν στο αρνητικό κλίμα. Οι δηλώσεις από τον τσάρο της Οικονομίας Λοράν Φαμπιούς, πως αναθεωρεί επί το δυσμενέστερον τις αρχικές του εκτιμήσεις περί αναπτυξιακών ρυθμών της γαλλικής οικονομίας από το 3% στο 2,7%, επιβεβαιώνουν την άποψη πως, τελικώς, η ευρω-οικονομία αδυνατεί να αντέξει στους κραδασμούς που προκαλεί η αμερικανική οικονομία.