ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περίοδος ανακατατάξεων στη χαλυβουργική βιομηχανία

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να κατανοήσουμε ότι οι τιμές μειώνονται όταν η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση. Το διαρκές υπερβάλλον παραγωγικό δυναμικό της χαλυβουργικής βιομηχανίας δημιουργήθηκε με τον γνωστό τρόπο, ήτοι με τη μη αύξηση της ζήτησης σε επίπεδα τέτοια που να αντισταθμίζουν την προσφορά και τη μη μείωση του παραγωγικού δυναμικού εκ μέρους των παραγωγών. Τα αποτελέσματα της Usinor για το πρώτο τρίμηνο έδειξαν ότι η άμεση τάση είναι ακόμα χειρότερη: πτώση της ζήτησης κατά 4%, κάτι που έγινε εμφανές στην πτώση των λειτουργικών κερδών κατά 50%. Αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη. Συνεπώς, γιατί οι μετοχές των Usinor και ThyssenKrupp σημείωναν «ράλι» κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες;

Καθώς ο χάλυβας είναι κυκλική βιομηχανία που βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη πτώση, οι έξυπνοι επενδυτές προσπαθούν να κάνουν ένα βήμα εξόδου από τον κύκλο. Ιστορικά, οι αξίες των μετοχών των χαλυβουργικών βιομηχανιών καθοδήγησαν τις τιμές του χάλυβα περίπου για ένα εξάμηνο. Αυτή την εβδομάδα, η Usinor προέβλεψε ότι οι τιμές του χάλυβα δεν θα ανακάμψουν πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2001. Αυτό προϋποθέτει σιωπηρά μια ελαφρά ύφεση στις ΗΠΑ, διατήρηση του αποδυναμωμένου ευρώ και καθόλου εισροή φθηνών εισαγωγών από την Ασία. Κάτι, βέβαια, που δεν είναι καθόλου σίγουρο, ιδιαίτερα μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ για ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Εστω κι αν ήταν σίγουρο, όμως, οι τιμές των μετοχών όφειλαν σήμερα να βρίσκονται στο ναδίρ, αν η σχέση δεν είχε καταρρεύσει με την απομάκρυνση των επενδυτών από τις μετοχές της νέας οικονομίας.

Η Usinor και η Thyssen- Krupp διαπραγματεύονται σήμερα στην προβλεπόμενη επιχειρηματική αξία, χαρακτηριστική των μέσων και όχι του ναδίρ του κύκλου. Καμιά δεν έχει πολλές προοπτικές να συμμετάσχει σε νέες κινήσεις ενοποίησης, με στόχο την αύξηση της αξίας, εκτός από την τριμερή συγχώνευση της Usinor με τις Arbed και Aceralia, η οποία έχει ήδη συνυπολογισθεί. Οι μετοχές τους έχουν ήδη πράξει ό,τι καλύτερο μπορούσαν.

Καύσιμα. Φθηνότερα πωλούνται τα καύσιμα από χθες τα μεσάνυχτα. Η βενζίνη σούπερ μειώθηκε κατά 8,3 δραχμές, η αμόλυβδη κατά 8,2 δραχμές και το πετρέλαιο κίνησης κατά 1 δραχμή το λίτρο. Οι ενδεικτικές τιμές πώλησης για Αττική και Θεσσαλονίκη είναι 268,50 δρχ. η σούπερ, 255,10 δρχ. η αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης 213,50 δραχμές το λίτρο.