ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμες εξελίξεις για το μέλλον της Lucent

Σαφώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Lucent, Χένρι Σκαχτ, μια συγχώνευση με την Alcatel θα βοηθούσε πολύ στην επίλυση των προβλημάτων της εταιρείας του. Η κίνηση θα δημιουργούσε «μια εταιρεία διπλασίου μεγέθους, η οποία θα εξοικονομούσε κόστος 4 δισ. δολαρίων». Χωρίς αυτήν, η Lucent θα πρέπει να επιστρέψει στην αναδιάρθρωσή της, παρότι τα αποτελέσματα θα είναι λιγότερο θεαματικά για τους μετόχους.

Κρίνοντας από τα σχόλια που έκανε αυτή την εβδομάδα, ο κ. Σκαχτ δεν διατηρεί πολλές ελπίδες ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ομόλογό του στη γαλλική κατασκευάστρια εξοπλισμού, Σερζ Τσουρούκ, θα επαναληφθούν. Η Lucent, που δαπάνησε πολύτιμες εβδομάδες προσπαθώντας να καταλήξει σε μια διατλαντική συμφωνία, οφείλει και πάλι να αποδείξει ότι μπορεί να έχει ανεξάρτητο μέλλον.

Βασική σ' αυτή την προσπάθεια θα είναι η αποφασιστικότητα της Lucent να αποδείξει ότι δεν υπαναχωρεί του προγράμματος που κατόρθωσε, στις αρχές του έτους, να την επαναφέρει από το κατώφλι της χρεοκοπίας. Το πρώτο βήμα θα περιλαμβάνει άλλο ένα γύρο περικοπών θέσεων, αυτή τη φορά μέσω εθελουσίας εξόδου στις ΗΠΑ αντί απολύσεων. Μια τέτοια κίνηση θα υλοποιηθεί σύντομα και θα αφορά έως και 5.000 μέλη του προσωπικού. Ο κ. Σκαχτ δεν σχολίασε το πρόγραμμα αυτό, δεσμεύθηκε όμως να παράσχει τον ερχόμενο μήνα λεπτομέρειες του επόμενου γύρου αναδιάρθρωσης, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

Η εταιρεία επιδιώκει την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη του χάσματος 2 δισ. δολαρίων που επιζητεί ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μια τέτοια κίνηση θα άρει τις πιέσεις από μια άλλη προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων: εκείνη της δημοπράτησης των δραστηριοτήτων οπτικών ινών της Lucent. Ο κ. Σκαχτ παραδέχθηκε ότι η εταιρεία έχασε χρόνο με τη δημοπρασία, ενόσω διαπραγματευόταν συγχώνευση με την Αlcatel.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στη διαδικασία αυτή, τρεις εταιρείες -Pirelli, Furakawa και Alcatel, που είχε αποσυρθεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Lucent- εκδηλώνουν ακόμα πρόθεση να συμμετάσχουν, ενώ και η General Electric δηλώνει ότι ενδιαφέρεται. Ωστόσο, η Lucent ίσως δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει όσα ήλπιζε από την πώληση. Ενδεχομένως η τιμή να είναι χαμηλότερη της ανεπίσημης προσφοράς των 4 δισ. δολαρίων, την οποία υπέβαλε τουλάχιστον μία από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες τον περασμένο μήνα.

Αντλώντας κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές, η Lucent θα εξαρτάται πολύ λιγότερο από τη δημοπρασία, ιδιαίτερα αν ολοκληρώσει παράλληλα την πώληση δύο εργοστασίων κατασκευής της στις ΗΠΑ. Ετσι θα βρεθεί σε θέση να εκποιήσει το υπόλοιπο της Agere, χωριστά εισηγμένης θυγατρικής της, ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου, μια διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τον κ. Σκαχτ, θα ολοκληρωθεί εγκαίρως.