ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

…Ούτε η επιστολή 6 κορυφαίων επιχειρηματικών Οργανισμών των ΗΠΑ κατά της πολιτικής του «ισχυρού δολαρίου», επισκίασε τις σοβαρές ανησυχίες της επιχειρηματικής Γερμανίας και την αγωνία της στερλίνας από μια θριαμβική νίκη του Μπλερ, απλώς ανέκοψε την ορμή του δολαρίου. Το ευρώ παρέμεινε ευάλωτο έναντι του δολαρίου κάτω από τα 85 σεντς και η στερλίνα κάτω από τα 1,39 δολάρια. Και ενώ η παρουσία του πληθωρισμού δένει τα χέρια των 18 τραπεζιτών της ΕΚΤ, η απογοήτευση της επιχειρηματικής Γερμανίας κορυφώνεται. Να επισημανθεί ότι η παρουσία των έντονων πληθωριστικών πιέσεων επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη δεινή θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Βεβαίως, οι κίνδυνοι των επιβραδυντικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών της Ζώνης του Ευρώ είναι ορατοί, αλλά οι τραπεζικοί έχουν χρησιμοποιήσει και τα επιτόκια ως μοχλό για τη διάσωση(!) του ευρώ. Φυσικά, η χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, δηλαδή της εκτελεστικής επιτροπής και των 12 κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της Ζώνης του Ευρώ μαζί με τον Ελληνα κεντρικό τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο, που απαρτίζουν το 18 μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν επιφύλαξε καμιά έκπληξη. Λοιπόν, η ευρω-τράπεζα άφησε το επιτόκιο του ευρώ στα ίδια επίπεδα του 4,5% στα οποία είχε μειωθεί στη συνεδρίαση της 10ης Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Η επιστολή με ημερομηνία 4 Ιουνίου (διέρρευσε στη δημοσιότητα χθες) που έστειλαν στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών 6 κορυφαίοι επιχειρηματικοί Οργανισμοί των ΗΠΑ – National Association of Manufacturers, Aerospace Industries Association, the American Forest and Paper Association, the Association of Manufacturing Technology, the Automotive Trade Policy Council και the Motor Equipment Manufacturers Association- διαμαρτυρόμενοι για το «ισχυρό δολάριο», αγνοήθηκε σχεδόν από τις αγορές. Αντιθέτως, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που επανέλαβε την πάγια πολιτική των ΗΠΑ περί «ισχυρού δολαρίου», ελήφθη υπ’ όψιν. Ηδη ο υπουργός Οικονομικών, ο 65άρης Πολ Ο’ Νιλ, έχει δηλώσει το αυτονόητο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ευνούνται και επωφελούνται» από την πολιτική του ισχυρού δολαρίου.

Ωστόσο, η πεποίθηση πως ο Λευκός Οίκος είναι πρόθυμος να αποδεχθεί μια άλλη πολιτική για το δολάριο, εξακολουθεί και επιμένει… Ενώ και οι φόβοι πως η κυβέρνηση του Τόκιο δεν έχει άλλες επιλογές από την υποτίμηση του γιεν, παραμένουν… Αλλά, είναι ανεπιθύμητη η ραγδαία πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου. Βεβαίως είναι γνωστή η πρόθεση και η προσπάθεια του Τόκιο να μην πέσει το γιεν ανεξέλεγκτα, οπότε προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό λεκτικό ανάχωμα.

-Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών κολοσσών, αφού ξεπέρασε το σοκ της καταδίκης της Philip Morris ύψους 3 δισ. δολαρίων, βρήκε το δρόμο της ανάκαμψης, ενώ ο δείκτης Nasdaq παρέμεινε σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Οι επενδυτές παραμερίζοντας τους φόβους τους για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και με τις αγορές τους ώθησαν στην πολύτιμη άνοδο τους δύο δείκτες. Βεβαίως, και από το γεγονός ότι τα επίπεδα των high-tech μετοχών της περιβόητης «Νέας Οικονομίας» προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες, αγοράσθηκαν οι μετοχές. Επίσης, από τη θεαματική άνοδο του Nasdaq επωφελήθηκαν και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης της ΟΝΕ οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.