ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ταμείο είναι μείον και από φόρους των επιχειρήσεων

Η έλλειψη δυναμισμού στο Χρηματιστήριο Αθηνών βλάπτει -πολλαπλώς και σοβαρά- τα έσοδα του Δημοσίου. Εκτός των μειωμένων εισπράξεων από τη φορολογία στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, το Δημόσιο εμφανίζεται να χάνει έσοδα και από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία, που επεξεργάζεται ήδη το υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτουν ότι τα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων θα είναι μικρότερα, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού, κατά το εντυπωσιακό ποσό των 200 δισ. δραχμών.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φόρος επιχειρήσεων θα κινηθεί το 2001 στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να πέσει και χαμηλότερα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, φέτος το Δημόσιο υπολόγιζε να εισπράξει στα ταμεία του από το συγκεκριμένο φόρο 1,74 τρισ. δραχμές, από 1,55 τρισ. δραχμές το 2000.

Ο φόρος των επιχειρήσεων απέδωσε στη διάρκεια του 2000, περίπου 500 δισ. δραχμές παραπάνω σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Το γεγονός αυτό «παρακίνησε» το Δημόσιο να θέσει υψηλούς στόχους και για το 2001.

Στο μεταξύ, με πολύ χαμηλό ρυθμό, που κινείται λίγο πάνω από το 3% αυξήθηκαν κατά τις πληροφορίες, τα έσοδα του Μαΐου. Οι υπεύθυνοι στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η εξέλιξη δεν είναι απογοητευτική, καθώς ο Μάιος ήταν δύσκολος μήνας, κυρίως γιατί συγκρίνονταν με τα υψηλά αποτελέσματα του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Στο ΥΠΕΘΟ αποφεύγουν προς στιγμήν να κάνουν εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων στο σύνολο του 2001 και αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «τρέξει» με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις διαδικασίες των ελέγχων.

Παρά την αισιοδοξία που επιχειρούν να μεταδώσουν σχετικά με την πορεία των εσόδων, οι αρμόδιοι εξετάξουν, χωρίς να το παραδέχονται, διάφορα σενάρια με αρνητικές εξελίξεις.

Θεωρείται βέβαιο ότι το 2001 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά πολλά χρόνια, που το Δημόσιο δεν θα εμφανίσει τα τεράστια υπερέσοδα, που συγχέονταν με τα πλεονάσματα και έκαναν τους πάντες να σπεύδουν στο υπουργείο Οικονομικών και να ζητούν πρόσθετους πόρους.