ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ντεμπούτο» από Microsoft της εμπορικής εφαρμογής της αμφίδρομης τηλεόρασης

Λισσαβώνα. Την πρώτη εμπορική εφαρμογή του λογιστικού της αμφίδρομης τηλεόρασης παρουσίασε, χθες, ο αμερικανικός κολοσσός Microsoft Corp., στη Λισσαβώνα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμή του νέου συστήματος. Το σύστημα αυτό αμφίδρομης τηλεόρασης αντανακλά μια νέα πρόκληση για τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λογισμικών για προσωπικούς υπολογιστές, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Οντως, οι περίπου 1,5 δισεκατομμύρια τηλεοράσεις που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια νέα πηγή κερδών για την αγορά προσωπικών υπολογιστών, η οποία, σήμερα, εμφανίζει σχετικά αργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι άξιο αναφοράς ότι ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, ταξίδεψε στη Λισσαβώνα για να παρουσιάσει την καινοτομία αυτή, η οποία θα δοκιμαστεί σε συνεργασία με την πορτογαλική εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης TV Cabo, καθώς θα παρέχει την πλατφόρμα για το νέο λογισμικό. Μέσω του συστήματος της Microsoft αμφίδρομης τηλεόρασης, οι συνδρομητές θα έχουν τη δυνατότητα ταχύτατης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, να συνδέονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τις τράπεζες, ανάμεσα σε άλλα, όπως και να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Οσον αφορά στο αποτέλεσμα της δοκιμής αυτής, ο Τζος Μπέρνοφ, αναλυτής της Forrester Research, στο Κέμπριτζ, δήλωσε ότι «εάν η Microsoft πετύχει στην Πορτογαλία, τότε θα γνωρίσει την επιτυχία και σε άλλα μέρη», συμπληρώνοντας παράλληλα «εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν από την αγορά τηλεόρασης». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι συνδρομητές αμφίδρομης τηλεόρασης θα αυξηθούν μέχρι το 2005 τα 70 από τα 15 εκατομμύρια νοικοκυριά, που έχουν καταγραφεί, σήμερα. Ομοίως, προβλέπεται ότι στις ΗΠΑ οι συνδρομητές θα αυξηθούν από το τρέχον έτος ένα εκατομμύριο στα 58 εκατομμύρια, μέχρι το 2005.

Η TV Cabo πρόκειται να χρεώνει εφάπαξ συνδρομή 30.000 εσκούδο, δηλαδή 126,80 δολάρια ή περίπου 50.000 δραχμές, η μηνιαία χρέωση για την ενοικίαση του αποκωδικοποιητή φθάνει τα 1.500 εσκούδο, ενώ η παροχή υπηρεσιών θα έχει το ίδιο κόστος. Ετσι, το κόστος είναι περίπου το ίδιο με εκείνο που επιβάλλει η TV Cabo για την παροχή των καθιερωμένων υπηρεσιών καλωδιακής τηλεόρασης. Εκπρόσωπος της TV Cabo δήλωσε ότι η εταιρεία εκτιμά ότι, σε αρχικό στάδιο, οι συνδρομητές θα ανέλθουν στις 700.000, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα αυξηθούν στο 1,3 εκατ.