ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Φυσικά, το ταπεινωτικό «όχι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Νίκαιας και η κατάρρευση της στερλίνας, εξισορρόπησαν τις κινήσεις στις διεθνείς αγορές χρήματος. Και ενώ το ευρώ συνεχίζει να αισθάνεται όλο και εντονότερα την ασφυκτική πίεση του δολαρίου, η στερλίνα έχασε το έδαφος από τα πόδια της. Η ταπεινωτική απόρριψη από την Ιρλανδία της Συνθήκης της Νίκαιας, παρ’ ολίγον να επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στο ήδη ευάλωτο ευρώ. Ωστόσο, ο εκλογικός θριάμβος Μπλερ και η οδυνηρή ήττα των Συντηρητικών, που εξανάγκασε σε παραίτηση τον αρχηγό τους Χέιγκ, πυροδότησαν τη συντριβή της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Η βουτιά της στερλίνας στα 1,3769 δολάρα, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα 15(!) ετών έναντι του δολαρίου, παρείχε στήριξη στο ευρώ. Και ενώ τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας που έδειξαν κατακόρυφη πτώση τον Απρίλιο, έριξαν το ευρώ στα 84,59 σεντς, η πτώση του ευρωνομίσματος συγκρατήθηκε. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η αναπτυξιακή πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης του Μάαστριχτ -δηλαδή της Γερμανίας- χάνει συνεχώς την ισορροπία της, ενώ επιτείνουν την ανησυχία για τη βιομηχανική δραστηριότητα στις χώρες της Ζώνης του Ευρώ. Το μέγεθος της ιστορικής νίκης Μπλερ και η βαριά ταπεινωτική ήττα των Τόρις -όπως ήδη είχε προβλέψει η γράφουσα- άνοιξαν τον δρόμο για το τέλος της στερλίνας. Η στερλίνα για να ενταχθεί στο ευρώ πρέπει να υποτιμηθεί περισσότερο από 10% έναντι του ευρώ, και οι αγορές ήδη από προχθές είχαν να προεξοφλούν την εξέλιξη αυτή.

-Τώρα ο Τζορτζ Μπους έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος, καθώς έκανε πραγματικότητα τις υπερφιλόδοξες φορολογικές, προεκλογικές υποσχέσεις του προς τους Αμερικανούς, παρά τους έντονους φόβους πως αυτές θα «παγιδευθούν» από τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία. Από προχθές το βράδυ, υπέγραψε στον Λευκό Οίκο τον νόμο που θέτει τις βάσεις για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, υλοποιώντας εντός μιας 10ετίας μια γενναία μείωση της φορολογίας εισοδήματος ύψους 1,35 τρισ. δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας των δύο τελευταίων 10ετιών. Προχθές, λοιπόν, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου κατέγραψε μια σπουδαία νίκη, μετά τον τραυματισμό του κύρους του από την απώλεια της Γερουσίας εξαιτίας της αποστασίας του Τζέιμς Τζέφορντς. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Πολιτείας του Βέρμοντ εγκατέλειψε το κόμμα του, με συνέπεια η Γερουσία έστω και οριακά να περνά τώρα στον έλεγχο των Δημοκρατικών. Να θυμίσω ότι για πρώτη σχεδόν φορά τα τελευταία 50 χρόνια, οι Ρεπουμπλικανοί κατέκτησαν εκτός από τον Λευκό Οίκο και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου (δηλαδή τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, που, όμως, την έχασαν).

Ωστόσο, η ανακούφιση από τη μαζική μείωση της φορολογίας, τα πρώτα τσεκ θα σταλούν στους Αμερικανούς την εβδομάδα με ημερομηνία 23 Ιουλίου, και η ευεγερτική επίδραση από την επιθετική μείωση των επιτοκίων, επισκιάσθηκαν χθες από το χάος που προκλήθηκε στη Wall Street, όταν το σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης -του μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου στον κόσμο- παρέλυσε επί μία ολόκληρη ώρα! Οι συναλλαγές διεκόπησαν καθώς το σύστημα δεν άντεξε τις μεταβολές, με συνέπεια να τα «φτύσει» υπενθυμίζοντας αυτό που συνέβη την 26η Οκτωβρίου του 1998.

Η πίεση στον δείκτη Dow Jones των μετοχών blue chips, των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν βίαιη που ούτε εκείνος άντεξε. Και η διακοπή των ηλεκτρονικών εντολών πωλήσεων σταμάτησε παρασύροντας στην ελεύθερη πτώση και τον δείκτη Nasdaq.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται από τη Lambert Smith Hampton, οι βιομηχανίες που βρίσκονται στον άξονα της εθνικής οδού ενδέχεται να μεταβάλουν άρδην το τοπίο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Αττική, μέσω της σταδιακής μεταβολής της χρήσης σε γραφειακούς χώρους. Κάθε σκέψη επένδυσης στην Εθνική Οδό κρίνεται εκ των προτέρων απαγορευτική, εκτός και αν η εταιρεία επιδιώκει την προβολή της.