ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορίζεται ο «παράδεισος» του Λιχτενστάιν

Το μικροσκοπικό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν -ανάμεσα στα σύνορα Ελβετίας και Αυστρίας- έχει περίπου 30.000 μόνιμους κατοίκους και 50.000 πελάτες στα χρηματοπιστωτικά του ιδρύματα με όγκο καταθέσεων και συναλλαγών 1,5 τρισ. δολ. Οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν ανώνυμους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα το Λιχτενστάιν και η πρωτεύουσά του Βαντούζ να κατατάσσονται στους 15 σημαντικότερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου, αλλά και μεταξύ εκείνων των σημείων της διεθνούς οικονομίας, όπου ανθεί το «ξέπλυμα χρήματος».

Υπό την πίεση όμως της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και του ΟΟΣΑ, αρκετά από τα προαναφερόμενα θα αποτελούν σε λίγο παρελθόν για το Λιχτενστάιν. Οπως δήλωσε ο ανώτατος άρχων του, πρίγκιπας Φίλιππος, και πρόεδρος της Liechtenstein Global Trust, το πριγκιπάτο έχει ολοκληρώσει μια θεσμική μεταρρύθμιση με την οποία καταργούνται οι ανώνυμοι λογαριασμοί και τίθενται πρόσθετοι έλεγχοι για περιπτώσεις που κρίνονται ύποπτες για ξέπλυμα χρήματος. Ο πρίγκιπας Φίλιππος έσπευσε, πάντως, να υπογραμμίσει ότι το πριγκιπάτο θα εξακολουθήσει να προστατεύει το απόρρητο των λογαριασμών στις τράπεζές του.

Προκειμένου να εφαρμοστούν οι προαναφερόμενες αλλαγές έχει ιδρυθεί από το πριγκιπάτο το Institute for Compliance & Quality Managment (ICQM), το οποίο θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές και τη Financial Action Task Forse (FATF) του ΟΟΣΑ.

Να σημειωθεί ότι για τη στελέχωση του ICQM έχουν συμβάλει τα συναφή τμήματα του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ και της Ιnterpol.

Κατόπιν όλων αυτών των εξελίξεων, αναμένεται μια έξοδος κεφαλαίων από το πριγκιπάτο προς άλλους «παραδείσους», μια και «η ανωνυμία των πελατών παύει να είναι λόγος προσέλκυσης, αλλά μένουν τα υπόλοιπα κίνητρα που είναι το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και το τραπεζικό απόρρητο», όπως δηλώνουν εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού τομέα του πριγκιπάτου. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Ε.Ε. και ο ΟΟΣΑ έχουν αμφοτέρως θέσει τη συρρίκνωση των φορολογικών παραδείσων και την πάταξη του «ξεπλύματος» μεταξύ των προτεραιοτήτων τους, αν και χρειάζεται να διανυθεί ακόμη πολύς δρόμος προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος εντός και εκτός της Ευρώπης.