ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο οι συναλλαγές της 31ης Μαΐου

Στα χέρια του προέδρου του ΧΑΑ Παν. Αλεξάκη και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, βρίσκεται η υπόθεση των επίμαχων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στο ΧΑΑ την Πέμπτη 31 Μαΐου, παραμονή της αναβάθμισης.

Εκπρόσωπος του ΧΑΑ αποδίδει σε λάθη που προκλήθηκαν λόγω της μεγάλης συναλλακτικής δραστηριότητας, τις «ακάλυπτες» -όπως αποδείχθηκε- πωλήσεις, που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 31 Μαΐου.

Το ΧΑΑ από την πλευρά του, με μια μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, υποβαθμίζει τη σημασία των συναλλαγών αυτών, σημειώνοντας ότι ήταν μόνο 5,4 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό (0,6%) του συνολικού όγκου συναλλαγών (380 δισ. δρχ.) τη συγκεκριμένη ημέρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΧΑΑ στο ποσό αυτό αντιστοιχούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης (6 και 7 Ιουνίου) με τη λεγόμενη «μέθοδο 6» προκειμένου να εκκαθαριστούν οι πωλήσεις που έμειναν «ακάλυπτες» μετά το πέρας της νόμιμης τριήμερης προθεσμίας εκκαθάρισής τους (Τ+3).

Επί της ουσίας, πάντως, παραμένει ασαφές τι πραγματικά έγινε στην περιβόητη συνεδρίαση της Πέμπτης 31 Μαΐου. Ειδικοί της αγοράς χαρακτηρίζουν ως συνήθη και θεμιτή την τακτική των διεθνών οίκων να μην αποκαλύπτουν τα «χαρτιά» τους και να συσκοτίζουν τις προθέσεις και τα σχέδια που έχουν για κάθε αγορά. Το πρόβλημα στο ΧΑΑ -σημειώνουν- δημιουργήθηκε προφανώς από τον υπερβολικό ζήλο που επέδειξαν εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες ή και θεσμικοί επενδυτές, που προσπάθησαν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των ξένων οίκων και να επωφεληθούν μέσω του κλίματος που δημιουργούν στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι διεθνών οίκων αναφέρονται, κατά το μάλλον, υποτιμητικά για τον τρόπο που λειτουργούν στη χώρα μας οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς. Με την άποψη αυτή, μάλιστα, συντάσσονται και επώνυμα στελέχη της ελληνικής αγοράς, τα οποία προειδοποιούν, ότι αν δεν συνειδητοποιήσουν τάχιστα οι Ελληνες επαγγελματίες του Χρηματιστηρίου ότι τα πράγματα άλλαξαν, και δεν εγκλιματιστούν στη νέα πραγματικότητα θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων!

Τι λέει η ανακοίνωση του ΧΑΑ

Με αφορμή σχόλια εφημερίδων σχετικά με «όργιο υποτιμητικής κερδοσκοπίας», «βύθισης της αγοράς» και άλλα, που συνδέονται με την ημέρα μετάβασης της αγοράς μας στις αναπτυγμένες αγορές και ιδιαίτερα με το θέμα των συναλλαγών της Μεθόδου 6, το ΧΑΑ έχει να παρατηρήσει τα ακόλουθα.

Πρώτον, δεν πρέπει να τίθεται θέμα «ανοιχτών πωλήσεων» με σκοπό την υποτιμητική κερδοσκοπία σε σχέση με αυτές τις συναλλαγές, δεδομένου ότι τυχόν κεφαλαιακά κέρδη από αυτές, δεν καταλήγουν στον πωλητή αλλά στο Επικουρικό Κεφάλαιο των Μελών του Χρηματιστηρίου.

Δεύτερον, η Μέθοδος 6, η οποία ας σημειωθεί ισχύει από 14.5.1999, αναφέρεται στην τελική εκκαθάριση από τους χειριστές, είτε γιατί δεν υπάρχουν οι μετοχές είτε γιατί έχει πραγματοποιηθεί λάθος μετάθεσης σε θεματοφύλακα. Αναφέρονται δε σε μικρά μεγέθη. Με δεδομένο ότι δεν αποκομίζει κανείς κεφαλαιακά κέρδη, όπως τονίστηκε πιο πάνω, η εμπειρία έως τώρα έχει δείξει ότι το σύνολο των συναλλαγών αυτής της μεθόδου είναι για την κάλυψη λαθών, είτε κατά την εκτέλεση της συναλλαγής είτε κατά τη μετάθεση στον θεματοφύλακα.

Τρίτον, η διοίκηση του ΧΑΑ εκτιμά ότι δεν πρέπει να τίθεται θέμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Ωστόσο, όπως έκανε πάντοτε γι’ αυτής της μορφής τις συναλλαγές και στην περίπτωση της 31.5 (Τ+3), έχει έλθει σε άμεση επαφή με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εξέταση και αυτών των συναλλαγών.

Τέταρτον, ας σημειωθεί ότι αυτές οι συναλλαγές της Μεθόδου 6 για τη συγκεκριμένη ημέρα ανήλθαν σε 5,4 εκ. ευρώ επί του συνόλου 823 εκατ. ευρώ, των συναλλαγών της ημέρας, 31.5.2001, δηλαδή ποσοστό 0,6% επί του συνόλου.