ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.:«Πράσινο φως» για το φυσικό αέριο

Το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη των επενδύσεων φυσικού αερίου στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, έδωσε τελικά η Κομισιόν, η οποία ενέκρινε τις χρηματοδοτήσεις από κονδύλια του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Επειτα από μακρές διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, αλλά και την καθοριστική παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Μάριο Μόντι εισηγήθηκε στην Ε.Ε. τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, η οποία και με ομόφωνη απόφασή της την ενέκρινε. Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. δεν έχει αντίρρηση να δοθούν οι προβλεπόμενες ενισχύσεις που αφορούν στις επιχορηγήσεις των εταιρειών Παροχής Αερίου για τις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Για την Αττική προβλέπεται επιχορήγηση σε ποσοστό 43% και μέχρι του ποσού των 22,9 δισ. δραχμών, για τη Θεσσαλονίκη ποσοστό 15% και μέχρι 2,2 δισ. δρχ. και για τη Θεσσαλία 70% και μέχρι του ποσού των 4,9 δισ. δραχμών. Η Ε.Ε. με την ίδια απόφαση εγκρίνει επίσης όλα τα κίνητρα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής και θα δοθούν μέχρι την ημερομηνία πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς για την χρήση του φυσικού αερίου.

Η απόφαση της Ε.Ε. θα ξεμπλοκάρει την ανάπτυξη της αγοράς στην περιοχή της Αττικής, την οποία έχουν αναλάβει έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό οι εταιρείες Synergy και Shell έναντι τιμήματος 56 δισ. δραχμών. Η εμπλοκή της χρηματοδότησης της επένδυσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. δεν επέτρεψε την ίδρυση της αντίστοιχης Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) η κοινοπραξία των δύο πολυεθνικών θα συμμετάσχει με ποσοστό 49% και θα αναλάβει και το μάνατζμεντ. Οι δύο εταιρείες κράτησαν το προηγούμενο διάστημα επιφυλακτική στάση αναμένοντας την οριστικοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απόφαση που βγήκε στις 6 Ιουνίου, αίρει τις επιφυλάξεις και όπως εκτιμούν παράγοντες της ΔΕΠΑ μέσα στο επόμενο 20ήμερο αναμένεται η έγκριση του καταστατικού της ΕΠΑ Αττικής, η υπογραφή της σύμβασης μετόχων καθώς και η σύμβαση πώλησης αερίου από τη ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής.

Την περίοδο του Α’ ΚΠΣ, οι μελέτες εδίδοντο με απευθείας ανάθεση, το κόστος αύξανε έως και δέκα φορές και «το νοσηρό κλίμα της αδιαφάνειας και των υπερβάσεων επιδρούσε αρνητικά τόσο στην ποιότητα των μελετών όσο και στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης». Το δημόσιο, σύμφωνα με τον κ. K. Λαλιώτη, «ήταν εγκλωβισμένο και πάντα υποταγμένο στις απαιτήσεις των μελετητών για συνεχείς υπερβάσεις, πολλαπλάσια χρηματοδότηση και συνεχείς χρονικές παρατάσεις».