ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραίτηση – πλήγμα για τη μετοχή της Sonera

Ελσίνκι. Η αιφνιδιαστική παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της φινλανδικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Sonera, Κατζ Ερικ Ρελάντερ, σε μια περίοδο που η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευσή της με τη σουηδική Telia, αιφνιδίασε τις αγορές και έπληξε τη μετοχή της.

Ο Ερικ Ρελάντερ, που παρέμεινε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μόλις για 180 ημέρες, επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και κυρίως την πρόταση που του έγινε από τη βρετανική εταιρεία venture capital Accel Partners. Οι αναφορές του στη Sonera, όμως, την οποία χαρακτήρισε ως «πολυπολιτισμική» σχολιάζοντας έτσι την έλλειψη ενιαίας πολιτικής σε σοβαρά θέματα, μαρτυρεί ότι η πρόταση της Accel Partners είναι μάλλον η αφορμή και όχι η αιτία. Αναφερόμενος στη συνεργασία του με την κυβέρνηση της χώρας, που ελέγχει το 53% της Sonera, ο κ. Ρελάντερ τη χαρακτήρισε αρμονική, τονίζοντας ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει την εταιρεία δεν ήταν αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων. Εξάλλου η κυβέρνηση του Ελσίνκι στήριξε -όσες φορές χρειάστηκε- τις επιλογές του Ερικ Ρελάντερ. Από την πλευρά του το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση Ρελάντερ.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Ταπίο Χιντίκα, εξέφρασε την έκπληξή του για την αποχώρηση Ρελάντερ, προσθέτοντας όμως ότι η παραίτησή του δεν σηματοδοτεί αλλαγές στην πολιτική και στους στόχους της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Χιντίκα, η Sonera θα καλύψει το κενό αναζητώντας διευθύνοντα σύμβουλο εκτός εταιρείας, ενώ ο πλέον πιθανός «υπηρεσιακός» αντικαταστάτης του κ. Ρελάντερ εμφανίζεται ο επικεφαλής του τμήματος σταθερών επιχειρηματικών δικτύων, Αΐμο Ελοχόλμα. Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι η παραίτηση Ρελάντερ δεν θα επηρεάσει την πορεία των επαφών με την Telia, χωρίς όμως να ισχύει το ίδιο και με τη μετοχή της. Η αποχώρηση Ρελάντερ συνεχίζει την αναταραχή στα υψηλά κλιμάκια της Sonera με τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών. Χθες η μετοχή της Sonera υποχώρησε κατά 4,29% στα 10,27 ευρώ, τιμή μειωμένη κατά 90% σε σύγκριση με το ρεκόρ των 97 ευρώ τον Μάρτιο 2000.