ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς «μετωπική» με Κομισιόν

Σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται τράπεζες και χρηματιστηριακοί οίκοι από ολόκληρη την Ευρώπη, με αφορμή τις προτάσεις της πρώτης για τη θέσπιση νέων κανονισμών που θα διέπουν τις κεφαλαιαγορές. Ειδικότερα, στελέχη τραπεζών και χρηματο-επενδυτικών Οργανισμών κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι δεν διεξήγαγαν διάλογο με αντιπροσώπους του κλάδου προτού καταλήξουν στις προτάσεις Οδηγιών, και ότι αγνόησαν ορισμένες υποδείξεις, οι οποίες είχε ζητηθεί να υποβληθούν.

Ετσι, εντείνονται οι αντιδράσεις σε μία πρόταση οδηγίας, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό των «παραβιάσεων των κανόνων της αγοράς», όπως είναι η διεξαγωγή συναλλαγών βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών. Υπάρχουν επίσης εντονότατες αντιδράσεις για το ότι οι Βρυξέλλες -σύμφωνα με τους τραπεζίτες- δεν λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες όσες εταιρείες πωλούν μετοχές τους στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά εκτός της χώρας όπου εδρεύουν.

Οι Οδηγίες, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αποτελούν την πρώτη σειρά μέτρων που αναμένεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία προσπάθεια εναρμονισμού των κανονισμών που διέπουν τις αγορές των ευρωπαϊκών κρατών, όπως συνέστησε η Επιτροπή Λαμφαλουσί στις αρχές του χρόνου. Οπως υποστηρίζει ο Πολ Αρλμάν, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η Οδηγία για την πάταξη της διαφθοράς στις συναλλαγές σηματοδοτεί την «απόλυτη μεταφορά των εξουσιών» σε μία νέα Επιτροπή, με έδρα τις Βρυξέλλες, απογυμνώνοντας έτσι τις εθνικές Αρχές ελέγχου των κεφαλαιαγορών. Ο ίδιος τόνισε ότι η Συνομοσπονδία θα αντιταχθεί με κάθε μέσον σε αυτήν την πρόταση Οδηγίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί συνταγή για να εξασφαλίσει κανείς ότι δεν θα υπάρξει επιτυχής προσφυγή στη δικαιοσύνη για κανένα οικονομικό έγκλημα…»

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχονται ότι σε ό,τι αφορά τις δύο Οδηγίες για τις κεφαλαιαγορές, ο διάλογος που διεξήχθη δεν ήταν τόσο εκτενής όσο θα επιθυμούσαν. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πίεζε ο χρόνος, καθώς θα πρέπει οι προτάσεις αυτές να υιοθετηθούν ως Οδηγίες μέχρι το 2003. Επίσης, διέψευσαν τις πληροφορίες ότι μία επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί για να μελετήσει κατ’ αρχήν τη θέσπιση νομοθεσίας, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για τον συγεκριμένο τομέα.