ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ/Τρεμοντι Τζουλιο

Ο Τζούλιο Τρεμόντι δεν είναι μόνο στενός συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήδη από την πρώτη του κυβέρνηση, αλλά και ο νέος υπερ-υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος αναλαμβάνει ένα επαχθές έργο. Ως αρμόδιος για τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας ο κ. Τρεμόντι αναδεικνύεται σε τσάρο της ιταλικής οικονομίας μιας οικονομίας, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια είχε εμφανίσει τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση- και αυτήν την κατάσταση έχει δεσμευθεί να την αλλάξει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αρωγός στο έργο του θα είναι ο 53χρονος Τρεμόντι, ο οποίος -όπως και ο κ. Μπερλουσκόνι- επιδιώκει να διαπλέξει τις επιχειρήσεις με την πολιτική. Ο νέος υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας της γείτονος χώρας διατηρεί γνωστή εταιρεία συμβούλων στο Μιλάνο, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε θέματα φορολογικά επίσης, ο κ. Τρεμόντι ανήκει και στο πανεπιστημιακό κατεστημένο, όντας καθηγητής με ειδίκευση στο φορολογικό δίκαιο. Το θέμα αυτό τον έχει απασχολήσει και στα συγγράμματά του, αλλά θα τον απασχολήσει και στη νέα του θέση.

Οσοι τον γνωρίζουν, εξαίρουν την οξυδέρκειά του, αν και παράλληλα τονίζουν ότι τον περιμένουν πολλά προβλήματα προς επίλυση και ίσως τα μέτρα, τα οποία εξετάζει, να μην ενδείκνυνται. Επιπλέον, προσθέτουν ότι εάν θελήσει να προβεί σε φοροαπαλλαγές-όπως υποσχέθηκε ο κ. Μπερλουσκόνι προεκλογικά-, να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και ταυτόχρονα να περικόψει το έλλειμμα, θα πρέπει να καταφύγει… στη μαγεία.

Ενα από τα πρώτα βήματα του Τζιούλιο Τρεμόντι, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών και στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι του 1994, θα είναι να επαναφέρει μία ρύθμιση εκείνης της περιόδου. Πρόκειται για τον «νόμο Τρεμόντι», ο οποίος προβλέπει φοροαπαλλαγές προς όσες επιχειρήσεις επανεπενδύουν τα κέρδη τους. Επιπλέον, θα προωθηθούν και άλλες μειώσεις για τα ατομικά εισοδήματα εκτός της φορολογίας ο κ. Τρεμόντι θα εφαρμόσει ρυθμίσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν τις διαδικασίες σχετικά με την υλοποίηση δημοσίων έργων υποδομής, ενώ, φυσικά, θα μελετήσει ενδελεχώς και τον προϋπολογισμό του επομένου οικονομικού έτους.

Αναλυτές διατείνονται ότι και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει να συμβάλει και αυτή στην εξεύρεση λύσεως σε περίπτωση κατά την οποία η ιαπωνική οικονομία διολισθήσει προς την ύφεση, με αποφάσεις για τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.