ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τέλμα οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων

Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να συναντηθούν εκπρόσωποι του υπ. Εθνικής Οικονομίας -πρωτοστατούντος του Γενικού Γραμματέα, κ. Σ. Τραυλού-, των φορέων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ανενενεργό -από το 1999- θεσμό των Εταιρειών Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία (ΕΕΑΠ) και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ακινήτων, αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στόχος όλων των πλευρών είναι, ασφαλώς, η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον θεσμό και έχουν επισημανθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΕΑΠ, ο κ. Τραυλός φάνηκε διατεθειμένος να προωθήσει τις απαιτούμενες τροποποιήσεις, ενώ τοποθετήθηκε και στο ζήτημα των ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν στο ενεργητικό μιας ΕΕΑΠ. Σύμφωνα με τα έως σήμερα ισχύοντα, μία εταιρεία μπορεί να εντάξει μόνο ακίνητα περατωμένα σε ποσοστό 75%, ή ακίνητο, οι εργασίες αποπεράτωσης του οποίου βαίνουν προς ολοκλήρωση, επομένως και τα έσοδά του θα είναι σχετικά άμεσα. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι να διασφαλίσει τις αποδόσεις των ακινήτων, ώστε και το μέρισμα που θα λαμβάνουν οι μέτοχοι της ΕΕΑΠ να είναι -σε μεγάλο βαθμό- εγγυημένο. Ωστόσο, δεν αφήνει περιθώριο για πραγματική ανάπτυξη ακινήτων στις εταιρείες, ώστε να προκύψουν και οι πιθανές υπεραξίες.

Παράλληλα, πολλές ασάφειες έχει δημιουργήσει η διάταξη, βάσει της οποίας μπορούν να εισφερθούν ακίνητα που αφορούν σε «οργανωμένη δόμηση». Αποδεχόμενος το παρωχημένο του όρου, ο κ. Τραυλός έσπευσε να διευκρινίσει ότι το σκεπτικό του νομοθέτη αφορά μεγάλες αναπτύξεις, ή οικισμούς. Επιπλέον, εμφανίστηκε θετικός στην παρέμβαση επί της διατύπωσης του νόμου, προκειμένου να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις δημιουργούνται.

Ηδη, έχουν συμπληρωθεί επτά μήνες από την κατάθεση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των δύο πρώτων αιτήσεων σύστασης Εταιρείας Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί έως σήμερα η παραμικρή εξέλιξη. Μάλιστα, οι κινήσεις των ομίλων της Ελλ. Τεχνοδομικής, η οποία συνέπραξε με την Alpha Bank, αλλά και της Τεχνικής Ολυμπιακής στα τέλη του προηγούμενου έτους, είχαν ερμηνευθεί ως μορφή άσκησης πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς, χωρίς, όπως αποδείχθηκε, να βρουν αποδέκτες.

Πάντως, οι προτεινόμενες μεταβολές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου κινούνται προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης του πλαισίου διαχείρισης των ΕΕΑΠ και των Αμοιβαίων. Το πνεύμα του νομοθέτη κινήθηκε σε αρκετά συντηρητικό πλαίσιο, ενσωματώνοντας πολλές δικλίδες ασφαλείας, για την προστασία των επενδυτών, καθιστώντας όμως τη λειτουργία του θεσμού πρακτικά ανέφικτη.

Ενδιαφέρον για τη σύσταση ΕΕΑΠ έχει εκδηλώσει μεγάλη μερίδα του τραπεζικού κλάδου, με την EFG Eurobank-Ergasias -μέσω της EFG Eurobank Properties- και την Αγροτική Τράπεζα να βρίσκονται προ των πυλών κατάθεσης αίτησης. Το παράδειγμά τους εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν οι όμιλοι της Πειραιώς, της Εμπορικής και της Εθνικής Τράπεζας.