ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φινλανδικό Νοκ(ια) άουτ σε δείκτες και αγορές

Σείσθηκαν χθες τα θεμέλια των ευρωπαϊκών αγορών, με τους δείκτες τους να υποχωρούν στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, ενώ εξαιρετικά δυσμενές ήταν το κλίμα και στην αμερικανική αγορά, φυσικά πολύ πριν από το κλείσιμο στην τελευταία, καθώς η διαφορά της ώρας δεν επιτρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη μέχρι το τέλος. Αφορμή για το χθεσινό σοκ στάθηκε η ανακοίνωση του φινλανδικού κολοσσού της Nokia, που κατά παράδοση διακρίνεται για την αισιόδοξη αντιμετώπιση των καταστάσεων. Ετσι, το γεγονός ότι η εταιρεία έκρινε απαραίτητο να προβεί σε προειδοποίηση σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων και της κερδοφορίας της κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ελήφθη από τις αγορές ως εξαιρετικά απαισιόδοξο και σοβαρό μήνυμα. Στις 15.33 GMT η τιμή της μετοχής της Nokia σημείωνε πτώση κατά 21%, ωθώντας τον δείκτη DJ Stoxx του τεχνολογικού τομέα σε απώλειες της τάξεως του 11,7%. Λίγο μετά το κλείσιμο της πλειοψηφίας των αγορών της ηπειρωτικής Ευρώπης, ο δείκτης FTSE Eurotop 300, των 300 εταιρειών της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης, σημείωνε πτώση που άγγιζε τις δύο ποσοστιαίες μονάδες και ο δείκτης DJ Stoxx 50, με τη συμμετοχή 50 εκ των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών εταιρειών, κατέρρεε, παρουσιάζοντας απώλειες της τάξεως του 3,13%.

Ειδικότερα, η Nokia προέβλεψε ότι τα ανά μετοχή κέρδη της για το δεύτερο τρίμηνο φέτος θα ανέλθουν μόλις στο 0,15 έως και 0,17 ευρώ, αναθεωρώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις, που τα έφεραν στο 0,20 ευρώ. Παράλληλα, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής συσκευών της κινητής τηλεφωνίας ανέφερε ότι η αύξηση των πωλήσεών της για το ίδιο διάστημα περιορίζεται στο ήμισυ του αρχικώς προβλεπομένου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προοπτική αύξησης σε ποσοστό άνω του 10% για τις πωλήσεις της επί δωδεκαμήνου βάσεως, δηλαδή το διάστημα από το δεύτερο τρίμηνο του 2000 ώς την ίδια εποχή του 2001. Οι επιπτώσεις στις αγορές ήταν άμεσες, με κύρια θύματα φυσικά τις μετοχές των εταιρειών της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Οι τιμές των μετοχών των ομολόγων της Nokia, δηλαδή των Ericsson και Philips, της γαλλικής Alcatel και της βρετανικής Marconi, έχασαν επίσης το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, με απώλειες της τάξεως των 7,4%, 5,9%, 3,9% και 2,9% αντιστοίχως. Στο Παρίσι, η μετοχή της γαλλοϊταλικής κατασκευάστριας μικροτσίπ, της STMicroelectronics, της οποίας η Nokia είναι εκ των σημαντικών πελατών, υποχώρησε κατά 9,07%, ενώ στη Φρανκφούρτη η Siemens είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 4,5%. Από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η British Telecom κατάφερε να γλιτώσει χθες την «αιμοτοχυσία», όταν ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Deutsche Telekom για την από κοινού ανάπτυξη υποδομών για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενεάς. Η μετοχή της πρώτης σημείωσε άνοδο κατά 1,2% και της δεύτερης πτώση στο ίδιο ποσοστό. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,96%, στη Φρανκφούρτη λίγο πριν από το κλείσιμο ο γενικός δείκτης σημείωνε πτώση κατά 1,8%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση κατά 1,97%, στο Μιλάνο η πτώση έφθασε στο 1,18% στο κλείσιμο και στη Ζυρίχη η αγορά έκλεισε επίσης με πτώση του γενικού δείκτη σε ποσοστό 1,25.

Τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία, οι πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται κυρίως στην ενέργεια και τα τρόφιμα ενώ επιτάθηκαν από τη φετινή υποχώρηση του ευρώ κατά 10% έναντι του δολαρίου. Μάλιστα, ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Ερνστ Βέλτεκε έσπευσε να δηλώσει ότι «αν και οι οικονομικές προοπτικές εργάζονται κατά του πληθωρισμού (σ.σ. η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης), οι εξελίξεις στην ισοτιμία του ευρώ πρέπει να παρακολουθούνται πολύ στενά για ενδεχόμενους κινδύνους στη σταθερότητα των τιμών». Ακόμη πρόσθεσε ότι «θα ήθελα να τονίσω ξανά εδώ το ισχυρό συμφέρον μας για ένα ισχυρό ευρώ».