ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα ενίσχυσης νέων επιχειρήσεων από το ΤΑΝΕΟ

Το «χαρτί» της Νέας Οικονομίας εξακολουθεί να τονίζει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, σε μια περίοδο που ολοκληρώνεται η προσπάθεια για τη δημιουργία των μηχανισμών που θα στηρίξουν την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στον οικονομικό ιστό. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου αναφέρθηκε εκτενώς, σε χθεσινή ομίλια κατά τη διάρκεια συνεδρίου του περιοδικού Economist για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government), στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη μετάβαση στη Νέα Οικονομία, στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ’ ΚΠΣ).

Η ομιλία του κ. Παπαντωνίου επικεντρώθηκε στο Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), μέσω του οποίου θα ενισχύονται οι νέες και καινοτομικές επιχειρήσεις, καθώς και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Μέσω του τελευταίου θα αξιοποιηθούν κεφάλαια περί του ενός τρισ. δρχ. για τον εκσυγχρονισμό και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε, επίσης, και στη δημιουργία της Νέας Χρηματιστηριακής Αγοράς (ΝΕΧΑ), η οποία λειτουργεί σήμερα με μία μόνο επιχείρηση.

Ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε στην ομιλία του πως το ΤΑΝΕΟ θα στηριχθεί με κρατικά κεφάλαια ύψους 150 δισ. δραχμών και πρόκειται να κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια περί το 1,5 τρισ. δραχμές για το κλάδο της Νέας Οικονομίας. Οσοι παρακολουθούν την αγορά venture capital (εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών) δηλώνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στη συγκεκριμένη εκτίμηση, καθώς οι συνολικές επενδύσεις που πραγματοποίησαν οι εταιρείες του κλάδου κατά την προηγούμενη δεκαετία δεν ξεπερνούν τα λίγες δεκάδες δισ. δραχμές.

Το ΤΑΝΕΟ θα συνεπενδύει, μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια, σε εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (πάντα με μειοψηφικό ποσοστό) οι οποίες με τη σειρά τους θα τοποθετούνται σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στο χώρο της Νέας Οικονομίας. Βεβαίως, το στοίχημα των υπευθύνων του ΤΑΝΕΟ είναι η δημιουργία ευέλικτων δομών και ικανοποιητικού συστήματος αξιολόγησης των υποψηφίων προς χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Ολοι θυμούνται το παράδειγμα των Εταιρειών Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) που ιδρύθηκαν με κεφάλαια από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν. Μάλιστα, στην ίδρυση ΕΚΕΣ πρωτοστάτησαν μερικοί από τους ισχυρούς της Σοφοκλέους κατά τη λαμπρή περίοδο του ΧΑΑ, όπως ο κ. Αθ. Αθανασούλης της Altec, ο κ. Απ. Αλλαμανής της ΑΛΤΕ κ.λπ. Η ΕΚΕΣ που ίδρυσαν οι δύο τελευταίοι, για παράδειγμα, ουδέποτε ανακοίνωσε κάποια επένδυση…

Το διήμερο συνέδριο, που ολοκληρώθηκε χθες, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Economist και της Βρετανικής Πρεσβείας και είχε στόχο να παρουσιαστεί η διεθνής εμπειρία και η γνώση χωρών της Δυτικής Ευρώπης για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική πολιτεία.