ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ/Πατρισια Χιουιτ

Η Πατρίσια Χιούιτ αναλαμβάνει έναν νευραλγικό τομέα της οικονομίας της Βρετανίας, δεδομένου ότι επελέγη από τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας στη νέα κυβέρνηση των Εργατικών. Παράλληλα θα έχει και άλλες εξίσου σημαντικές αρμοδιότητες, καθώς εχρίσθη και υπουργός αρμόδια για τα γυναικεία θέματα.

Η κ. Χιούιτ, η οποία εκλέγεται στην περιφέρεια του δυτικού Λέστερ, δεν είναι ένα νέο πρόσωπο στο πολιτικό σκηνικό. Είχε ασχοληθεί με τις ρυθμίσεις λειτουργίας των τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών το 1997 και αργότερα ανέλαβε υπουργός Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Μικρών Επιχειρήσεων. Σε αντίθεση δε με τα όσα είθισται να συμβαίνουν με τους αναλαμβάνοντες το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Πατρίσια Χιούιτ έχει εμπειρία από το χώρο των επιχειρήσεων είχε εργαστεί στην εταιρεία συμβούλων Andersen Cοnsulting την περίοδο 1994-1997.

Η επιλογή της 52χρονης υπουργού έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει θετικά σχόλια από τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε εκ μέρους των εργοδοτών ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διευθυντών Τζορτζ Κοξ, «σε αυτή τη δουλειά χρειάζεται ένας άνθρωπος με πάθος και αυτοπεποίθηση, ο οποίος να γνωρίζει ότι χωρίς ανθούσες επιχειρήσεις δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική και η κ. Χιούιτ έχει αυτά τα προσόντα και αυτό το πιστεύω». Οι Βρετανοί βιομήχανοι είχαν δυσαρεστηθεί με τον προκάτοχό της Στέφεν Μπάιερς και τους χειρισμούς του στην περίπτωση της πώλησης της Rοver από τη γερμανική ΒΜW.

Από πλευράς τους οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη σχηματίσει συγκεκριμένη άποψη, αλλά ευελπιστούν ότι θα αντιμετωπίσει ευνοϊκά τα ζητήματα εργασίας και οικογένειας. Αλλωστε, η κ. Χιούιτ, η οποία έχει και η ίδια δύο παιδιά, είχε γράψει ένα ενδιαφέρον βιβλίο το 1993 με τίτλο «Σχετικά με το χρόνο: η επανάσταση στην εργασία και την οικογενειακή ζωή».

Ως προτεραιότητες η -φίλα προσκείμενη προς την Ευρώπη- υπουργός θα ασχοληθεί πρωτίστως με τη σχεδιαζόμενη εξαγορά της Abbey National από τη Lloyds TSB και τη σχετική έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για τη βρετανική βιομηχανία συχνά, άλλωστε, οι Εργατικοί έχουν κατηγορηθεί ότι δεν έχουν συγκεκριμένες θέσεις επί του θέματος.