ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επικίνδυνο… ύφαλο τα κοιτάσματα του Πρίνου

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου, μετά την έντονη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης της εταιρείας Καβάλα όιλ και την περιέργως αμέτοχη, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, στάση του ελληνικού Δημοσίου.

Η υποβόσκουσα κρίση στις σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης της Καβάλα όιλ (κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 33% οι εργαζόμενοι και 67% η Ευρωτεχνική), που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους με αφορμή τη διάθεση των κερδών της χρήσης 2000 ύψους 8,5 δισ. δρχ., πήρε το τελευταίο διάστημα συγκρουσιακές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Αφορμή φαίνεται ότι στάθηκε η γενική συνέλευση της εταιρείας που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο στην οποία και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διάθεση των κερδών. Η διοίκηση της εταιρείας επιμένει και αναμένεται να εισηγηθεί τη διανομή των κερδών στους μετόχους, ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν τα κέρδη να παραμείνουν στην εταιρεία για να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαια κίνησης για την πραγματοποίηση και δεύτερης γεώτρησης, η οποία αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Καβάλα όιλ έναντι του ελληνικού Δημοσίου στη σύμβαση για την ανάθεση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που έγινε το 1999.

Την περασμένη εβδομάδα και προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποτρέψουν την απόφαση για διανομή των κερδών, προχώρησαν στην κατάληψη της επιχείρησης, απαγορεύοντας την προσέλευση των μελών της διοίκησης στο χώρο. Επιχειρήθηκε η εξομάλυνση της κατάστασης από τον γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Δ. Καλουδιώτη, ο οποίος προσήλθε στην επιχείρηση συνοδευόμενος από τον πρόεδρο κ. Ν. Λούτσιγκα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι και προχώρησαν στη προπηλάκιση των δύο. Αυτή τη στιγμή οι εργασίες στο κοίτασμα του Πρίνου γίνονται χωρίς να υπάρχει διοίκηση.

Ταυτοχρόνως, οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης. Είχε προηγηθεί προσφυγή στη διαιτησία που βάσει νόμου είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, για την υποχρέωση της εταιρείας να πραγματοποιήσει και δεύτερη γεώτρηση, την οποία ενώ δεν έκανε, παρουσίασε ότι έχει κάνει ζητώντας από το Δημόσιο να της επιστραφεί η εγγυητική επιστολή ύψους 200 εκατ. δρχ., η οποία και της επιστράφηκε, χωρίς όπως εκ του αποτελέσματος απεδείχθη να εξεταστεί προσεκτικά το όλο θέμα. Η διαιτησία των ΕΛΠΕ απεφάνθη ότι δεν έχουν τηρηθεί οι συμβατικές υποχρεώσεις της Καβάλα όιλ για τις δύο γεωτρήσεις, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή της εγγυητικής των 200 εκατ. δραχμών στην Ευρωτεχνική. Το θέμα είχε απασχολήσει και τη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Σαλαγκούδη προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, την απάντηση του οποίου, ότι η εταιρεία ανταποκρίθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις, διέψευσε στη συνέχεια η απόφαση της Διαιτησίας των ΕΛΠΕ. Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Σαλαγκούδης ζήτησε χθες την επέμβαση του εισαγγελέα, διευκρινίζοντας ότι εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει, τότε θα προχωρήσει ο ίδιος την ερχόμενη εβδομάδα σε μηνυτήρια αναφορά για απιστία προς το δημόσιο συμφέρον παντός εμπλεκόμενου στην υπόθεση.