ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Cosmote: προς την κορυφή με… κρίση κορυφής

Εν μέσω φημών που φέρουν τόσο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, όσο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της CosmOTE κ. Ευάγ. Μαρτιγόπουλο να βρίσκονται στη μαύρη λίστα του υπουργού Μεταφορών Χρ. Βερελή, πραγματοποιήθηκε χθες η Γ.Σ. των μετόχων της CosmOTE, η οποία παρά ταύτα, μάχεται πλέον για την πρώτη θέση στην αγορά.

Μερίδιο 35,8%

Τον Μάρτιο η εταιρεία προσέγγισε τα 2,3 εκατομμύρια συνδρομητές, αποσπώντας το 35,8% της αγοράς, αλλά και την κριτική των ανταγωνιστών της για την «εύνοια» του ΟΤΕ και του Δημοσίου που την ενισχύουν συστηματικά. Η CosmOTE θα διανείμει μέρισμα 16 δρχ. ανά μετοχή από τα κέρδη της περυσινής χρήσης, υποσχόμενη γενναιότερη μερισματική πολιτική από φέτος που κάλυψε ζημίες παρελθουσών χρήσεων.

Χθες κατά τη διάρκεια της Γ. Σ. των μετόχων της CosmOTE, τόσο η διοίκηση της εταιρείας όσο και ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής, έδειξαν να παραμερίζουν, τουλάχιστον δημοσίως, τις τριβές και «συναντήθηκαν» στις εντυπωσιακές επιδόσεις της εταιρείας. Η CosmOTE, συμπεριλαμβάνοντας και την αλβανική επένδυσή της, την AMC, πέρυσι πραγματοποίησε ενοποιημένα έσοδα ύψους 207 δισ. δρχ. (+77%) και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 64 δισ. δρχ. (+156% σε σχέση με το 1999).

Τα κέρδη χρήσης προ φόρων της CosmOTE το 2000 έφθασαν τα 32,15 δισ. δρχ. από 10,9 δισ. δρχ. το 1999, το περιθώριο καθαρού κέρδους ήταν 15,9%.

Εντύπωση προκάλεσε η καταψήφιση από εκπρόσωπο Αμερικανών επενδυτών (1,8 εκατ. μετοχές της CosmOTE) της έγκρισης της συμμετοχής της CosmOTE στη χορηγία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον «Αθήνα 2004» από κοινού με τον ΟΤΕ και την ΟΤΕnet.

Από σήμερα η μετοχή της CosmOTE θα διαπραγματεύεται χωρίς δικαίωμα μερίσματος, ενώ η καταβολή του θα αρχίσει από τις 3 Αυγούστου.

Επενδύσεις 60 δισ. δρχ.

Η CosmOTE για το τρέχον έτος σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 60 δισ. δρχ., χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνει το κόστος κτήσης άδειας 3G, ενώ για το 2002 ύψους 50 δισ. δρχ. κατά βάση σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Το 2000 σχεδόν διπλασιάσθηκε το προσωπικό της CosmOTE και έφθασε τα 915 άτομα από 436 που ήταν το 1999, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διεταιρικές συναλλαγές της με τον ΟΤΕ, οι οποίες αφορούν πωλήσεις 71,44 δισ. δρχ. και αγορές από τον οργανισμό 52 δισ. δρχ.