ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσγείωση» προβλέψεων για αύξηση του ΑΕΠ 4% με… χορηγό τα δάνεια

Η τρομακτική αύξηση των καταναλωτικών δανείων αποτελεί τη βάση στην οποία στηρίζονται οι ελπίδες της κυβέρνησης προκειμένου ο ρυθμός αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) να φθάσει στο 4% κατά το 2001. Τα δάνεια, που αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 52%, τονώνουν την εγχώρια ζήτηση, που καλείται να εξισορροπήσει τις απώλειες από το ΧΑΑ, αλλά και τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής.

Οι πιέσεις που οδηγούν σε ύφεση τη διεθνή οικονομία, η επιβεβαίωση πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα κινηθεί με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από τους μέχρι σήμερα αναμενόμενους, οδηγούν στην ανάγκη αναθεώρησης των προβλέψεων και για το ελληνικό ΑΕΠ. Αν και τα στοιχεία για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος παρουσιάζουν αρκετές ελλείψεις, εν τούτοις εμφανίζεται ισχυρό το ενδεχόμενο να μειωθεί φέτος το ΑΕΠ χαμηλότερα από τις κυβερνητικές προβλέψεις και να προσεγγίσει τελικά το επίπεδο του 4%. Ο ρυθμός αυτός, εκτιμούν αρμόδιες πηγές, θεωρείται συμβατός με τη νέα εκτίμηση 2%-2,5% για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Αρχικώς, η αύξηση του ΑΕΠ είχε προβλεφθεί στο 5%, για να αναπροσαρμοσθεί στη συνέχεια στα επίπεδα του 4,7%. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν στο υπουργείο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα συνεχίσει να κινείται με ρυθμό διπλάσιο από εκείνον της Ευρωζώνης.

Τα πάσης φύσεως καταναλωτικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες προβάλλουν έτσι ως από μηχανής θεός για τη στήριξη του ΑΕΠ. Στο τέλος Απριλίου η αύξηση των καταναλωτικών δανείων άγγιξε σε ετήσια βάση το 52%, ενώ διπλάσια σε σχέση με πέρυσι ήταν στο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η πιστωτική επέκταση. Η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, που στηρίζεται στο νέο δανεισμό, εκτός της στήριξης του ΑΕΠ σε σχετικά υψηλά επίπεδα, δημιουργεί και προβλήματα καθώς δεν διευκολύνει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες της στα καταναλωτικά δάνεια, ελπίζει ότι ένα μεγάλο κομμάτι τους θα ωφελήσει την εγχώρια παραγωγή. Την ίδια στιγμή, όμως, βιομηχανικοί κύκλοι εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα επιβράδυνσης της δευτερογενούς παραγωγής. Κύρια αιτία είναι η διεθνής ύφεση της οικονομίας, που επεκτείνεται και κάνει δύσκολες τις ελληνικές εξαγωγές.