ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Ούτε η δόση αισιοδοξίας του Ισινγκ ούτε και η λεκτική στήριξη εκ μέρους του υπέρ της πολιτικής του «ισχυρού ευρώ», έπεισαν τις αγορές χρήματος να αγοράσουν το ευρώ. Απλώς παρείχαν στήριξη στο ευρωνόμισμα. Χθες ήταν η σειρά του Γερμανού Οτμαρ Ισινγκ -το ισχυρότερο «γεράκι» της Bundesbank και της ΕΚΤ- που προσπάθησε να καταπραΰνει τις ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών της Ζώνης του Ευρώ, και να υπενθυμίσει την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι, παρά την επιβράδυνση των ρυθμών, η ευρωοικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα το τρέχον έτος έναντι της αμερικανικής οικονομίας. Ο Οτμαρ Ισινγκ που θεωρείται σκληρός μονεταριστής, είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bundesbank και μετέχει στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αλλά η σταρ της χθεσινής ημέρας ήταν η στερλίνα. Η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας Αγγλίας σερ Εντι Τζορτζ πως η τρέχουσα ισοτιμία της στερλίνας αποτελεί «πραγματικό εμπόδιο» για τη γρήγορη ένταξη της Βρετανίας στην ΟΝΕ, πυροδότησε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη στερλίνα. Η στερλίνα θεωρείται ότι πρέπει να υποτιμηθεί περισσότερο από 10% έναντι του ευρώ. Η στερλίνα αφού έπεσε προχθές στα 1,3684 δολάρια ανά στερλίνα, δηλαδή κατέγραψε νέο χαμηλό 15ετίας έναντι του δολαρίου για πέμπτη συνεχή ημέρα, σταμάτησε να κατρακυλά και χθες πέτυχε να ανακάμψει!

Ενώ η εφιαλτική εξέλιξη της οικονομίας της Ιαπωνίας θα εξαναγκάσει την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να αυτοταπεινωθεί για πολλοστή φορά. Οι επικίνδυνες ρωγμές που παρουσιάζει η ιαπωνική οικονομία, θα υποχρεώσουν την BoJ να αποδεχθεί τις αφόρητες πολιτικές -και κυρίως τις κυβερνητικές- πιέσεις να μηδενίσει τα επιτόκια. Κατόπιν τούτου, το δολάριο ανήλθε στα 122,43 γιεν. Δεδομένου ότι η πολιτική των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων δεν έχει αποδώσει(!)… η θέση της BoJ και προσωπικά του Χαγιάμι, είναι δεινή. Η πολιτική της BoJ να διοχετεύει ρευστότητα στην αγορά, έχει σχεδόν αποτύχει. Στις 9 Μαΐου οι τράπεζες αρνήθηκαν για δεύτερη φορά, εντός μιας εβδομάδας, να αντλήσουν «τζάμπα» χρήμα, γεγονός φυσικά το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ σε δυτική χώρα! Η BoJ προσπάθησε να διοχετεύσει στην αγορά 600 δισ. γιεν, αλλά οι τράπεζες απορρόφησαν μόνο 234 δισ. γιεν, επειδή δεν έχουν υγιείς(!) επιχειρήσεις να δανειοδοτήσουν. Να θυμίσω ότι η BoJ από την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου αυξάνοντας τα διαθέσιμά της από 4 τρισ. γιεν στα 5 τρισ. γιεν, διοχετεύει καθημερινώς ρευστότητα στην αγορά, μια τεχνική μεθόδευση που ρίχνει το σημαντικό overnight επιτόκιο σχεδόν στα μηδενικά επίπεδα.

-Το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της εισαγωγής της μετοχής της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων των ΗΠΑ, της Kraft Foods, προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ώθησε, χθες, τους επενδυτές σε φρενίτιδα αγορών. Ωστόσο, αρχικός «πυρετός» για τη μετοχή της Kraft Foods, στη συνέχεια, ξεθύμανε στη Wall Street. Βεβαίως, η Kraft Foods πέτυχε να συγκεντρώσει 8,7 δισ. δολάρια, γεγονός που καταγράφεται ως το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό άντλησης κεφαλαίων δημόσιας εγραφής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Επίσης, και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν ελπιδοφόρα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που έδειξαν πενιχρή μεν άνοδο 0,1% τον μήνα Μάιο, όμως η θετική αναθεώρηση των στοιχείων του μηνός Απριλίου που έδειξε άνοδο κατά 1,4%, προσέφερε βαθιά ανάσα στην Ουάσιγκτον και στους επενδυτές και ιδιαίτερα στην αγορά χρήματος της Νέας Υόρκης. Ευτυχώς, η κινητήριος δύναμη της αμερικανικής οικονομίας -οι καταναλωτικές δαπάνες- παραμένει θερμή! Ομως, τόσο ο δείκτης Nasdaq όσο και δείκτης Dow Jones επανήλθαν σε αρνητικό επίπεδο.