ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε τον Μάιο το συνολικό ενεργητικό των ΕΕΧ κατά 0,9%

Οριακή μείωση κατά 0,9% σημείωσε η καθαρή αξία του συνολικού ενεργητικού των 17 εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, το οποίο διαμορφώθηκε σε 818,4 δισ. δρχ., έναντι 826,2 δισ. δρχ. που ήταν στις 15 Μαΐου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εξέδωσε χθες η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Αναλυτικότερα, στις 31 Μαΐου, τέσσερις μετοχές διαπραγματεύονταν με premium, ενώ δεκατρείς μετοχές διαπραγματεύονταν με χρηματιστηριακή τιμή χαμηλότερη της εσωτερικής τους αξίας, εμφανίζοντας discount σε κλίμακα από 8,3% η μικρότερη μέχρι 27,2% η μεγαλύτερη.

Μεγαλύτερο discount

Ετσι, μεγαλύτερο discount παρουσίαζαν οι τίτλοι των εταιρειών Επενδύσεις Αναπτύξεως 27,2%, Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου 24,6%, Αιολική και Πρόοδος 23,1% και Alpha Trust Ωρίων με discount 21,4%.

Με premium σε κλίμακα από 0,2% η μικρότερη έως 31,8% η μεγαλύτερη διαπραγματεύονταν στο εξεταζόμενο διάστημα, οι μετοχές των εταιρειών Active Επενδυτική με 0,2%, Εξέλιξη 3,5%, Marfin Classic με 22% και Δίας με 31,8%.

Αρνητική εσωτερική αξία

Σημειώνεται ότι η απόδοση της εσωτερικής αξίας των μετοχών των ΑΕΕΧ από την αρχή του χρόνου ήταν αρνητική σε κλίμακα από 1,6% η μικρότερη έως 19,4% η μεγαλύτερη. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της εταιρείας Ασπίς Επενδυτική, η εσωτερική αξία της οποίας ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6%.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης των ΕΕΧ από τις 15 Μαΐου έως το τέλος του μήνα, μειώθηκε κατά 5,5%, eναντι κερδών κατά 2,2% που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης. Από την αρχή του έτους, ο δείκτης των ΕΕΧ υποχώρησε κατά 26,1% έναντι μείωσης 8,9% του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη.