ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσγειώνονται τα… κέρδη της Lufthansa

Φρανκφούρτη. Ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa AG αναθεώρησε χθες προς τα κάτω, μεταξύ 25% και 30%, τις προβλέψεις του για την κερδοφορία της επιχειρήσεως το 2001, γεγονός το οποίο είχε αποτέλεσμα την αισθητή πτώση της τιμής της μετοχής της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η Lufthansa, αποδίδει την πτώση της κερδοφορίας της στις ζημίες από την απεργία των πιλότων τον περασμένο Μάιο και στην επιβράδυνση του ρυθμού της διεθνούς οικονομίας.

Βάσει των αναθεωρημένων προβλέψεων της Lufthansa, τα λειτουργικά κέρδη της επιχειρήσεως το 2001 θα διαμορφωθούν μεταξύ 700-750 εκατομμυρίων ευρώ (594,7-637,3 εκατ. δολ.). Αρχικώς η Lufthansa είχε υπολογίσει ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα ήταν υψηλότερα και ότι θα έφθαναν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ειδικότερα, στο ανακοινωθέν διευκρινίζεται ότι η συμφωνία της επιχειρήσεως με τους πιλότους για μισθολογικά τους αιτήματα, που έληξε την περασμένη εβδομάδα, επιβάρυνε με πρόσθετες δαπάνες τη Lufthansa κατά 125 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός αυτού θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το ύψος των ζημιών των 75 εκατομμυρίων ευρώ από τις τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις των πιλότων τον περασμένο μήνα.

Στο ίδιο ανακοινωθέν η Lufthansa αναφέρει ότι οι ζημίες της επιβαρύνθηκαν επιπροσθέτως κατά 50-100 εκατομμύρια ευρώ, από την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομικής αναπτύξεως και από τη συμφόρηση της εναέριας κυκλοφορίας.

Η είδηση της πτώσεως της κερδοφορίας της επιχειρήσεως είχε αποτέλεσμα την πτώση της τιμής της μετοχής της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατά 5,1%, στα 20,17 ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση της τιμής της μετοχής της Lufthansa κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Αναλυτές και οικονομολόγοι, σχολιάζοντας τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Lufthansa για την κερδοφορία της κατά το τρέχον οικονομικό έτος, δήλωσαν ότι η μείωση των κερδών της θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν. Αναλυτικότερα, ο Ούβε Βάινραϊχ της Bankgsellschaft, στο Βερολίνο, τόνισε ότι η μείωση της κερδοφορίας της Lufthansa εφέτος αποδεικνύει τη σοβαρότητα των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις από την επιβράδυνση του ρυθμού της διεθνούς οικονομικής αναπτύξεως. Η αναθεώρηση των προβλέψεων της Lufthansa μεταξύ των άλλων δυσμενών επιπτώσεων επέφερε και την υποβάθμιση της δανειοληπτικής της ικανότητας εκ μέρους της ΗypoVereinsbank.

Εν τω μεταξύ και ο κλάδος μεταφοράς φορτίου της Lufthansa αναμένεται να παρουσιάσει μειωμένα κερδη, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της επιχειρήσεως.

Τα στελέχη αυτά ανέφεραν ως αιτία τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή αγορά, απέφυγαν όμως να προσδιορίσουν ποιας εκτάσεως θα είναι το ποσοστό της πτώσεως της κερδοφορίας της Lufthansa, στον κλάδο μεταφοράς φορτίου (cargo) κατά το τρέχον οικονομικό έτος.