ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δίνη της ύφεσης και η Ασία

Τα κατάλοιπα της κρίσης που έπληξε τις ασιατικές οικονομίες το 1997 καθιστούν ακόμη και σήμερα δεσχερές το έργο των ιθυνόντων, που προσπαθούν να αναχαιτίσουν την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Ελλείψει εγχώριας ζήτησης που θα μπορούσε να υπερκαλύψει τη ραγδαία υποχώρηση της παραγωγής ηλεκτρονικών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιβράδυνση θα είναι βαθύτερη απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί και η ανάκαμψη εξαιρετικά δυσχερής.

Οπως πολλές άλλες τράπεζες, η Goldman Sachs αναθεώρησε προσφάτως τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στην περιοχή για την οποία προεξοφλεί αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 2,4% στις βιομηχανικές χώρες της Ασίας και κατά 1,8% στις κύριες χώρες ΑSΕΑΝ.

Κάτι τέτοιο είναι συνώνυμο με τη δεύτερη μικρότερη ανάπτυξη των τελευταίων 20 ετών, μετά τη «βουτιά» που έκαναν οι οικονομίες της περιοχής το 1998.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της Goldman Sachs του Χονγκ Κονγκ, μολονότι καθοριστική αιτία της επιβράδυνσης στην περιοχή υπήρξε η κυριολεκτικά ραγδαία υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης, εξ ίσου σημαντικός παράγοντας είναι η μείωση των επενδύσεων που είναι ιστορικά ασυνήθης.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια των διαρθρωτικών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι ασιατικές οικονομίες και τα οποία οδήγησαν σε χρεοκοπία τράπεζες που είχαν συσσωρεύσει αναρίθμητα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, προβλέπουν ότι θα χρειασθεί τόσο χρόνος όσο και ισχυρή πολιτική βούληση για τη διευθέτησή τους και στο μεταξύ η αύξηση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα θα παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη στην Ασία, ακόμη κι αν σημειωθεί ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο.