ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θρυαλλίδα» Καπράλου στη συνάντηση υπουργών με τους ξενοδόχους…

Μπαρούτι στη φωτιά έριξε χθες με δηλώσεις του ο εντεταλμένος σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 κ. Σ. Καπράλος, βάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς εναντίον της πολιτικής που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Νικ. Χριστοδουλάκης στο πρόγραμμα φιλοξενίας για την ευρύτερη ολυμπιακή οικογένεια.

Η συγκεκριμένη θέση του «Αθήνα 2004», η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο της δημοσιότητας την κόντρα με τον υπουργό Ανάπτυξης για την επάρκεια των ξενοδοχειακών κλινών τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, διατυπώνεται μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση των τριών υπουργών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού Ν. Χριστοδουλάκη, K. Λαλιώτη και Ευ. Βενιζέλου και τους εκπροσώπους των ξενοδόχων της Αθήνας για την παροχή πολεοδομικών ρυθμίσεων στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου προκειμένου να κατασκευασθούν ξενοδοχεία.

Ο κ. Καπράλος έκανε λόγο για έλλειμμα 7.600 δωματίων. Μάλιστα ανέφερε ότι τα νούμερα είναι αφοπλιστικά, αμφισβητώντας ευθέως τον κ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές με αναλυτικά στοιχεία ότι το «2004» όχι μόνο θα εξασφαλίζονται οι ανάγκες αλλά θα περισσέψουν προς αξιοποίηση και άλλα 2.000 δωμάτια. Οπως δήλωσε στη «K» ο κ. Χριστοδουλάκης στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα θα παρουσιάσει όλα αυτά τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη θέση του. Ο υπουργός Ανάπτυξης μέχρι σήμερα δεν έχει συνδέσει το όνομά του με την προώθηση των συγκεκριμένων πολεοδομικών ρυθμίσεων για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στο Μαρούσι στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για τα ολυμπιακά έργα και το ίδιο αναμένεται να κάνει και στη σημερινή συνάντηση, αφήνοντας στους άλλους δύο υπουργούς να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε συνάντηση που είχε γίνει με τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού και τους ξενοδόχους δεν είχε ληφθεί απόφαση με το αιτιολογικό, μεταξύ άλλων, ότι έλειπε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης λόγω επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούσε στις ΗΠΑ. Πάντως ο κ. Χριστοδουλάκης αναμένεται να επαναλάβει τη δήλωσή του ότι στο Μαρούσι επιτρέπεται η κατασκευή ξενοδοχείων καθώς δεν αποτελεί κορεσμένη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από στενό συνεργάτη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προτίθεται να κάνει καμία αλλαγή στις χωροταξικές και άλλες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ολυμπιακό νομοσχέδιο και αφορούν στη χωροθέτηση των αναγκαίων εγκαταστάσεων φιλοξενίας και διοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το ΥΠΕΧΩΔΕ που φέρει και την αποκλειστική ευθύνη σύνταξης των σχετικών με τα όρια δόμησης, τα ποσοστά κάλυψης και τους συντελεστές χρήσης, άρθρων θα επιμείνει στη θέση του. Μάλιστα για την υποστήριξή της ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα αναφερθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στα νέα ξενοδοχεία που θα κατασκευαστούν στο Μαρούσι εκπρόσωποι του Τύπου και να περιοριστούν έτσι τα Χωριά των Δημοσιογράφων. Παρ’ όλα αυτά θα παραμείνει ως έχει το σχετικό άρθρο που ορίζει τους χώρους που δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως χωριά Δημοσιογράφων. Ουσιαστικά η θέση Λαλιώτη συντάσσεται με αυτή του «Αθήνα 2004» ότι δεν επαρκούν οι υπάρχουσες ξενοδοχειακές κλίνες. Ρόλο ισορροπιστή προτίθεται να διαδραματίσει στη σημερινή συνεδρίαση ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού στόχος όπως δήλωνε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου είναι να εξομαλυνθεί η κρίση.

«Το ενδιαφέρον του υπουργείου Πολιτισμού είναι αφ’ ενός να υπάρξουν οι απαιτούμενες κλίνες, αφ’ ετέρου να μην κινδυνεύσουν τα ολυμπιακά έργα και οι ήδη υπάρχουσες συμφωνίες και φυσικά να τρέξει άμεσα το νομοσχέδιο» σημείωσε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικό σενάριο για την εξομάλυνση της κρίσης. Στο σενάριο αυτό περιέχονται: α) περιορισμοί των προτεινόμενων από το ΥΠΕΧΩΔΕ όρων δόμησης και των ποσοστών κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και β) εξαίρεση της μεταφοράς συντελεστή χρήσης γης για τις περιοχές που θα φιλοξενηθούν κτίρια διοίκησης που θα χρειαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημειώνεται ότι οι πολεδομικές ρυθμίσεις για την περιοχή του Αμαρουσίου αποτέλεσαν πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ του Ομίλου Λασκαρίδη, που τάσσεται υπέρ της προώθησής τους, και της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών που τάσσεται κατά.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τα προβλήματα που προέρχονται από τις κυκλικές διακυμάνσεις θα επιλυθούν, καθώς το νόμισμα θα πιεστεί προς τα κάτω και τα επιτόκια θα πέσουν. Επίσης, οι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπεται να τονωθούν το ερχόμενο έτος, ενώ σύμφωνα με την Standard & Poor’s οι οικονομικές προοπτικές της χώρας είναι θετικές.