ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«2004» παρεμβάσεις στα νότια προάστια

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τη Δευτέρα η υπογραφή του επιχειρησιακού σχεδίου μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004». Στα δεκαπέντε άρθρα του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Υλοποίηση Δράσεων που Αφορούν Θέματα Φιλοξενίας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρονται για πρώτη φορά αναλυτικά οι προτεινόμενες χρήσεις και τα μεγέθη δόμησης για τις περιοχές Αλίμου, Αναβύσσου, Βάρκιζας, Βούλας, Μαρίνα Βουλιαγμένης, Μαρίνα Ζέας και Μαρίνα Φλοίσβου. Στις περιοχές αυτές θα γίνουν νέες παρεμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας της Ολυμπιάδας. Αναλυτικά όπως περιγράφεται στο παράρτημα του επιχειρησιακού σχεδίου προβλέπονται:

– Για την περιοχή Αναβύσσου 1.500 κλίνες (Α και ΑΑ κατηγορίας), καθώς και θεματικό πάρκο, ξενοδοχειακές μονάδες, ανάπλαση ακτής και χρήση γης όπως προβλέπεται στο ΓΠΣ πλην της χρήσης Καζίνου.

– Στη Βούλα προβλέπεται η κατασκευή (70 μονάδες σε βίλες), ενώ για το Α’ Αλίπεδο τα προτεινόμενα μεγέθη δόμησης είναι 0,15 στο δε Β’ Αλίπεδο τα προτεινόμενα μεγέθη δόμησης είναι σ.δ. 0.04 και ύψος 7,5 μ. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ενυδρείου όπου είναι δυνατή η χωροθέτηση ειδικών χώρων και πέραν του αιγιαλού.

– Στην Ακτή της Βουλιαγμένης (70 μονάδες – σε βίλες) προβλέπεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονιμός της ακτής και έργα αναβάθμισης και λειτουργίας της μαρίνας.

– Στην Ακτή Αλίμου (200 κλίνες Α’ κατηγ.) προβλέπονται έργα αναβάθμισης και λειτουργίας της μαρίνας, υποδομές υποστήριξής της, ενώ τα προτεινόμενα μεγέθη δόμησης είναι σ.δ. 0,10 και ύψος 10,5 μ.

– Στη Μαρίνα του Φλοίσβου (200 κλίνες Α’ κατηγ.) που είναι χαρακτηρισμένη και ως πόλος διαμονής και Ολυμπιακός Τουριστικός πόλος θα γίνουν έργα αναβάθμισης και επέκτασής της καθώς και ξενοδοχείο, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.

– Στη Μαρίνα της Ζέας (300 κλίνες ΑΑ κατηγ.) προβλέπονται εκτός από έργα αναβάθμισης της λειτουργίας της, ανάπλαση της χερσαίας ζώνης και σύνδεση με το αστικό περιβάλλον. Τα προτεινόμενα μεγέθη δόμησης έχουν μέσο σ.δ. 0,10 για εγκαταστάσεις υποστήριξης τουριστικού λιμένα και ύψος 7,5 μ.

– Στην περιοχή της Αλίμου (200 κλίνες Α κατηγ.). Η ΕΤΑ επίσης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας, αφού όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής όχι μόνο στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια. Ειδικότερα στις περιοχές Καμένα Βούρλα, Καϊάφα, Υπάτη, Αφάντου, Αγ. Απόστολοι Χανίων, Αιδηψό, Μέθανα, Πλατύστομο, Νιγρίτα και Παλούρι.

Στα υπόλοιπα άρθρα του επιχειρησιακού σχεδίου προβλέπονται επίσης θέματα προβολής και μάρκετινγκ, πολιστικές δράσεις καθώς και η παραχώρηση της πλαζ της Βουλιαγμένης για την τέλεση Αγωνισμάτων. Συμπληρωματικά, όπως αναφέρεται στο 2ο άρθρο ο «ΑΘήνα 2004» θα ενημερώνει τον ΕΟΤ για την εξέλιξη των υπογραφών της Ολυμπιακής Ξενοδοχειακής Συμφωνίας, ενώ ο δεύτερος θα την υποστηρίζει για να επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός δέσμευσης κλινών. Στα υπόλοιπα άρθρα αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι:

– Το ΥΠΑΝ και ο ΕΟΤ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να διαμορφωθούν σε λογικά επίπεδα οι τιμές πόρτας των ξενοδοχείων για το 2002, αφού αυτές συμμετέχουν στον υπολογισμό της «ολυμπιακής τιμής».

-Με βάση το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του Α’ εξαμήνου θα εκδοθεί το Π.Δ. για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε «αστέρια».

– Το ΥΠΑΝ μέσα από ειδικές δράσεις που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του Γ’ ΚΠΣ θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει την επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση του προσωπικού των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στις ανάγκες ανέγερσης νέων μονάδων στο 1ο άρθρο του σχεδίου αναφέρεται και από τις δύο πλευρές, υπουργείο και Αθήνα 2004, ότι αναμένεται να ανεγερθούν τουλάχιστον 9.000 νέες κλίνες στην Αττική. Νατάσσα Γ. Μάνου