ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρότερα μέτρα για τις «τρελές αγελάδες»

Τ α μηνύματα από πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. για τη διάδοση της Μεταδόσιμης Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας (ΜΣΕ) παραμένουν ανησυχητικά. Καινούργια κρούσματα ανιχνεύθηκαν τους τελευταίους μήνες, ενώ οι επιστήμονες φοβούνται μιαν έξαρση της νόσου στα επόμενα χρόνια μέσα στους πληθυσμούς των νεώτερων ζώων, καθώς και νέους θανάτους ανθρώπων. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι ακόμη και τα αιγοπρόβατα προσβάλλονται από μια παραπλήσια «τρομώδη νόσο» που πλήττει το νευρικό τους σύστημα (sheep scrapie).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κτηνιατρική Επιτροπή της Ε.Ε., αντιμέτωπες μ’ αυτά τα προβλήματα αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε νέο κύκλο ακόμη αυστηρότερων μέτρων για τον εντοπισμό και την πρόληψη της ΜΣΕ, η οποία, εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και των ανθρώπων, έχει ήδη προκαλέσει και ένα τεράστιο κόστος στις κυβερνήσεις, τους παραγωγούς και τον κοινοτικό προϋπολογισμό που καλείται να πληρώσει μέρος των ζημιών.

Ετσι, με νεώτερες αποφάσεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1/7/01, η Κομισιόν και η Κτηνιατρική Επιτροπή καλούν το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας -που θα συνεδριάσει γι’ αυτό το θέμα την Τρίτη 19 Ιουνίου- να υιοθετήσει ένα νέο Κανονισμό για το θέμα, ο οποίος θα αντικαταστήσει όλες τις μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές. Ο εν λόγω Κανονισμός μειώνει την ηλικία των ζώων που πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ για την ΜΣΕ, ανανεώνει για ακόμη μερικούς μήνες την απαγόρευση κρεαταλεύρων και οστεαλεύρων, καθιερώνει την ύπαρξη σχετικών πιστοποιητικών σε εισαγόμενα κρέατα και ζώα από τρίτες χώρες, ενώ για πρώτη φορά ζητεί τη διενέργεια επιλεκτικών τέτοιων ελέγχων σε σφάγια αμνοεριφίων και σε «ύποπτα» κοπάδια αιγοπροβάτων (για ζώα άνω των 18 μηνών). Σε ό,τι αφορά τα βοοειδή, η ηλικία των ζώων που πρέπει υποχρεωτικά να ελέγχονται μειώνεται από 30 μήνες σε 24, ενώ από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται τα εν λόγω ζώα σε Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία, για τις οποίες όλοι οι μέχρι τώρα έλεγχοι δεν έδειξαν κανένα κρούσμα ΜΣΕ. Το ενδιαφέρον, επίσης, είναι η έναρξη ελέγχου για την τρομώδη νόσο των αιγοπροβάτων (πλησιέστερη περίπτωση προς την ΜΣΕ των βοοειδών) για την οποία η Ε.Ε. θέλει τώρα να συγκεντρώσει ικανά επιδημιολογικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην ημερίδα, η Ελλάδα κατέχει σήμερα μία από τις πρώτες θέσεις διεθνώς στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, με περισσότερα από 800.000 νοικοκυριά να έχουν εγκατεστημένους ηλιακούς θερμοσίφωνες, με συνολική επιφάνεια 2.700.000 τ.μ. συλλέκτες, η χώρα εξοικονομεί ηλεκτρικό ρεύμα 1.400.000 MWh το χρόνο.