ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Τ ι ειρωνεία… Ενώ η κυβέρνηση της Σουηδίας είχε την ευθύνη της συνόδου κορυφής του νέου πλανητάρχη με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκεί στο Γκέτεμποργκ, η Κεντρική της Τράπεζα (Riksbank) προσπαθούσε επί διήμερον, με παρεμβάσεις, να στηρίξει το νόμισμα της χώρας. Προχθές η σουηδική κορώνα κατέρρευσε στα χαμηλότερα σχεδόν επίπεδα της ιστορίας της έναντι του δολαρίου και η Riksbank έκανε παρεμβάσεις για να τη στηρίξει!

Η κίνηση αυτή της Riksbank έδωσε και το μήνυμα στις αγορές χρήματος ότι επίκεινται παρεμβάσεις με στόχο και τη στήριξη του ευρώ. Σε τεντωμένο σκοινί έκλεισε χθες το ευρώ. Ενώ σταθεροποιήθηκε χάρη στις απειλές περί συντονισμένης παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης της ΟΝΕ. Η δήλωση από πηγή των νομισματικών αρχών της Ευρώπης πως το ευρώ είναι υποτιμημένο πυροδότησε κύμα φημών που κατέκλυσαν τις αγορές χρήματος, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είνα έτοιμη και αυτή να κάνει παρεμβάσεις (αγοράζοντας ευρώ και πουλώντας δολάρια) με στόχο τη στήριξή του! Η φημολογία αυτή πως η ΕΚΤ ελέγχει τις τιμές του ευρώ έναντι του δολαρίου και πως είναι έτοιμη να παρέμβει, ήταν ο καταλύτης και χθες για την ανάκαμψη του ευρωνομίσματος, υπενθυμίζοντας την κοινή παρέμβαση του G7.

Αντιστέκεται ο Χαγιάμι

Ε… καλά, αυτή τη φορά, ο Μασάρου Χαγιάμι, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), προτίμησε να αποφύγει την ταπείνωση, βεβαίως εις βάρος της οικονομίας. Απλώς, δεν υποχώρησε στις πιέσεις να προχωρήσει στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων για να διασώσει την οικονομία. Υστερα από δύο ημέρες δυσκέψεων και διαβουλεύσεων, το 9μελές συμβούλιο της BoJ άφησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της τράπεζας. Η BoJ παρέμεινε απτόητη στις αφόρητες πολιτικές παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον και τις πολιτικές πιέσεις εντός της χώρας, να μηδενίσει τα επιτόκια. Κατόπιν τούτου, το δολάριο ανήλθε στα 123,25 γιεν.

Λοιπόν, το 9μελές συμβούλιο της BoJ με μια «λογική και συνετή κίνηση» κράτησε και τα δύο επιτόκια στα ίδα επίπεδα. Αλλωστε, πώς θα επιδείξει την απόκτηση της ανεξαρτησίας της που την έχει κερδίσει μόλις τα τρία τελευταία χρόνια; Παρά το γεγονός ότι η δραματική επιβεβαίωση της ραγδαίας εξασθένησης της ιαπωνικής οικονομίας καθιστά αναπόφευκτη την εξέλιξη ότι η αναπτυξιακή πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχει ξανακυλήσει στην ύφεση. Βεβαίως, το μήνυμα που θέλησε να δώσει η BoJ, έτσι για να καταλάβουν και οι κουτοί, είναι πως «δεν ανεχόμαστε πολιτικές πιέσεις».

Να θυμίσω ότι η BoJ από την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, αυξάνοντας τα διαθέσιμά της από 4 τρισ. γιεν στα 5 τρισ. γιεν, διοχετεύει καθημερινώς ρευστότητα στην αγορά, μια τεχνική μεθόδευση που ρίχνει το σημαντικό overnight επιτόκιο σχεδόν στα μηδενικά επίπεδα. Ωστόσο, η πολιτική αυτή των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων δεν έχει αποδώσει(!) Η πολιτική της BoJ να διοχετεύει ρευστότητα στην αγορά έχει αποτύχει. Στις 9 Μαΐου οι τράπεζες αρνήθηκαν για δεύτερη φορά εντός μιας εβδομάδος να αντλήσουν «τζάμπα» χρήμα, γεγονός φυσικά που δεν έχει γίνει ποτέ σε δυτική χώρα! Η BoJ προσπάθησε να διοχετεύσει στην αγορά 600 δισ. γιεν, αλλά οι τράπεζες απορρόφησαν μόνο 234 δισ. γιεν, επειδή δεν έχουν υγιείς(!) επιχειρήσεις να δανειοδοτήσουν.

i Η Wall Street, το Τόκιο και η Ευρώπη προσπαθούν να βρουν τη χαμένη ισορροπία τους. Αλλά ούτε ο δείκτης Dow Jones των μετοχών blue chips, των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών ούτε και ο πληγωμένος Nasdaq γλίτωσαν από τις έντονες διακυμάνσεις. Ενώ η υστερία πωλήσεων των μετοχών τηλεπικοινωνιών και υψηλής τεχνολογίας άνοιξε πληγές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Ηigh-tech πτώση

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σαρώθηκαν από την πλημμυρίδα των πωλήσεων, προκαλώντας μεγάλη πτώση σε όλους τους δείκτες. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, καθώς και στην Ιαπωνία, τα high-tech «χαρτιά» μάτωσαν στην κυριολεξία. Ενώ και οι καυτές προειδοποιήσεις για πτώση κερδών από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς του δείκτη Nasdaq μεταδίδουν συνεχείς πτωτικές πιέσεις. Το κύμα πωλήσεων των μετοχών της Intel έπληξε όλους τους δείκτες.

Βεβαίως, η αγοραστική έξαρση για τις μετοχές των τηλεποινωνιών και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, αφού είχε σαρώσει τις ΗΠΑ, στη συνέχεια κυρίευσε την Ευρώπη και το Τόκιο. Τώρα, οι τριγμοί που προκαλούν οι κραδασμοί και από τις παρανέργειες αυτές έπληξαν βίαια τις (κάποτε;) περιζήτητες αυτές μετοχές. Λες… και οι αγορές τιμωρούν τις μετοχές που είχαν καταληφθεί από την αγοραστική υστερία των επενδυτών.