ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σουηδική ώθηση στο ευρώ

Σε αθρόες πωλήσεις δολαρίων για την αγορά σουηδικών κορωνών προχώρησε χθες η σουηδική κεντρική τράπεζα Riksbank, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σημαντικά η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υπέρ του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η σουηδική κορώνα ενισχύθηκε κατά περίπου 1% έναντι του ευρώ, καθώς η Riksbank πούλησε 200-400 εκατ. δολάρια στην τιμή των 9,21 κορωνών και κάτω, ενώ το ευρώ κέρδισε άλλο μισό τοις εκατό έναντι του δολαρίου, επιπλέον των κερδών που είχε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η σουηδική κεντρική τράπεζα προχώρησε αργότερα σε μεγαλύτερες πωλήσεις δολαρίων για την αγορά κορωνών. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώθηκε πάνω από το 0,8650. Το σουηδικό νόμισμα ενισχύθηκε μέχρι τις 9,1325 κορώνες ανά ευρώ και τις 10,55 ανά δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων και στις δύο περιπτώσεις. Πρόσφατα η κορώνα είχε φτάσει στο χαμηλότερο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου και το χαμηλότερο διόμισι ετών έναντι του ευρώ.

Μόλις την προηγούμενη ημέρα, η Riksbank είχε προειδοποιήσει τις αγορές για τις προθέσεις της, λέγοντας ότι η παρέμβαση είναι ένα από τα όπλα που διαθέτει για να αντιμετωπίσει την εξασθένηιση της κορώνας, η οποία αποτελεί πρόβλημα για τον πληθωρισμό. «Σε μια περίοδο που η συναλλαγματική ισοτιμία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για άνοδο του πληθωρισμού και αποκλίνει σημαντικά από μια λογική αξία, μπορεί να προκύψει μια κατάσταση για παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος»,είχε δηλώσει ο διοικητής της Riksbank Ούρμπαν Μπάκστρομ. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει και ο υποδιοικητής Λαρς Χάικενστεν. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι αγόρασε ένα ποσό σουηδικών κορωνών, το οποίο δεν προσδιόρισε, και διευκρίνισε ότι η απόφαση είχε ληφθεί την προηγούμενη ημέρα. Η Riksbank διατύπωσε μια θέση ανάλογη με αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι έχει ως αποκλειστικό στόχο τη σταθερότητα των τιμών και όχι μια συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία. Είπε όμως ότι η παρατεταμένη διολίσθηση της κορώνας απειλεί να σπρώξει τον πληθωρισμό πέρα από το ανώτατο όριο του 2%.

Νωρίτερα χθες η σουηδική στατιστική υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 3,0% σε ετήσια βάση τον Μάιο και ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση.

Εν τω μεταξύ, η στερλίνα ανέκαμψε χθες στο υψηλότερο επίπεδο της εβδομάδας έναντι του δολαρίου, στα 1,41 δολάρια, καθώς οι διαπραγματευτές συναλλάγματος άρχισαν να αναθεωρούν τις προσδοκίες για ταχεία ένταξη της στερλίνας στο ευρώ. Σε αυτό συνέβαλαν τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο και του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πίτερ Χέιν για προσεκτική προσέγγιση της ένταξης στο ευρώ.