ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην πυρά οι αισιόδοξοι αναλυτές

Ο ι αναλυτές των χρηματιστηριακών εξελίξεων δεν περνούν την καλύτερη περίοδο της καριέρας τους. Στην Ελλάδα οτιδήποτε έχει σχέση με την πρόβλεψη εξελίξεων στο χρηματιστήριο, έχει μικρή αξιοπιστία. Η περιπέτεια του 1999 άφησε τα ίχνη της και ο νεόκοπος κλάδος των χρηματιστηριακών αναλυτών έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα. Φαίνεται όμως ότι ακόμα και στην αμερικανική αγορά που είναι η μητέρα όλων των αγορών, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ορισμένοι που είχαν την τύχη να ξεκινήσουν την καριέρα τους κατά την περίοδο ανόδου της αγοράς έγιναν αστέρες που με μια λέξη τους ανέβαζαν και κατέβαζαν τις αγορές. Η τραγική διάψευσή τους, όμως, στη συνέχεια οδήγησε στη διεξαγωγή ερευνών από Επιτροπή του Κογκρέσου και στην αποκάλυψη υπόγειων και αδιαφανών σχέσεων. Μάθαμε ότι η αμοιβή τους συχνά συνδέονταν με δουλειές που έκαναν άλλα τμήματα των ίδιων επιχειρήσεων. Τώρα μετά την πτώση των αγορών εξετάζεται αν ήταν πραγματικά ανεξάρτητες και ανεπηρέαστες οι συστάσεις τους για αγορά ή πώληση μετοχών…

Συμβαίνουν τα ίδια παντού. Οταν το χρηματιστήριο είναι ανοδικό κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό. Οταν η πορεία είναι αντίστροφη αναζητούνται και στις περισσότερες περιπτώσεις θα βρεθούν οι ένοχοι που ίσως και δικαίως θα κατηγορηθούν για αδιαφανείς σχέσεις. Οι αναλύσεις των ειδικών είναι χρήσιμες αλλά οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τους επενδυτές και με βάση τη δική τους κρίση.

Γι’ αυτό η στήλη επιμένει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε περιόδους έξαρσης. Το πλέον αισιόδοξο στοιχείο που μπορεί κανείς να διατυπώσει σχετικά με την πορεία της Σοφοκλέους, είναι η σταθερότητα. Μετά τη ραγδαία άνοδο και τη μεγάλη πτώση αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει μακρά περίοδος συσσώρευσης τιμών. Μια περίοδο αρκετών ετών, όπου οι τιμές δεν θα παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, η αγορά θα βρίσκεται σε ύπνωση. Οι ελπίδες για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών θα έχουν εξανεμιστεί πλήρως. Αυτό χρειάζεται η Σοφοκλέους σήμερα.

Οσο η πτώση των μετοχών θεωρείται πρόσκαιρη διόρθωση, όσο οι ελπίδες για γρήγορη διόρθωση τιμών είναι ενεργές, η χρηματιστηριακή αγορά θα ταλαιπωρείται…

Η Αφρικανική ήπειρος αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα για τον Ομιλο Πετζετάκι, που συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εργοστάσιο της Main Pipesystems που εξαγόρασε ο Ομιλος Πετζετάκι στη Νότιο Αφρική.