ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχή αρνητικά ρεκόρ καταρρίπτει η Σοφοκλέους

Α ναζητείται διέξοδος για τη Σοφοκλέους, η οποία έζησε μία από τις χειρότερες σε απόδοση χρηματιστηριακές εβδομάδες, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει σε εβδομαδιαία βάση απώλειες της τάξεως του 3,42%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πιο αναγνωρίσιμος δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου την Πέμπτη σημείωσε το τρίτο αρνητικό ρεκόρ από την ημέρα της αναβάθμισης και ουσιαστικά γύρισε στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 1999.

Παράλληλα, η μέση συναλλακτική δραστηριότητα κατρακύλησε αισθητά σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες και διαμορφώθηκε στα 48,52 δισ.. δραχμές. Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται όσο η ρευστότητα βρίσκεται στο μηδέν και οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές παραμένουν απαθείς και ταυτόχρονα καθυστερούν οι διαρθρωτικές αλλαγές σε συνδυασμό με την εικόνα επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής και αμερικανικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής επικράτησαν πτωτικές τάσεις και μόνο στο τελευταίο καταληκτικό δεκάλεπτο υπήρξε μία σχετική αφύπνιση των εγχωρίων θεσμικών για να διασώσουν τη Σοφοκλέους από νέο αρνητικό χαμηλό ρεκόρ τζίρου. Με εντολές αγορών σε μετοχές με μεγάλη βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη, όπως ο ΟΤΕ, η Εθνική, η Εμπορική η Ιντρακόμ και ο Τιτάνας κατόρθωσαν να ανατρέψουν την αρνητική τάση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 2.859,66 μονάδες με ελαφρά άνοδο σε ποσοστό 0,21%. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν και οι αγορές σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έφεραν τον Mid Cap 40 στο +1,44% και τον Small Cap στο 0,9%.

Από τους κλαδικούς δείκτες, μόνο οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 0,95%, ενώ οι υπόλοιποι είχαν άνοδο. Οι τηλεπικοινωνίες έκλεισαν με κέρδη 0,73%, οι βιομηχανίες με 1,19%, οι κατασκευαστικές με 0,56%, οι εταιρείες πληροφορικής με 1,27%, οι λιανικού εμπορίου με 3,79% και οι μεταλλουργικές με 2,65%.

Ωστόσο η αξία των συναλλαγών μόλις ξεπέρασε τα 42 δισ. δραχμές, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επενδυτές παραμένουν άφαντοι. Ετσι οι traders και τα διάφορα λόμπι είναι οι μόνοι εναπομείναντες στη Σοφοκλέους, «πυροβολώντας» απλά, με στόχο την καταγραφή οποιουδήποτε μικρού κέρδους, για να καλυφθούν τα τρέχοντα ημερήσια έξοδα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκαν δύο προσυμφωνημένες συναλλαγές, οι οποίες αφορούσαν την κοινή μετοχή του Τιτάνα, όπου μεταβιβάσθηκαν 30.000 μετοχές στην τιμή των 37,46 ευρώ και στη μετοχή του Γερμανού όπου μεταβιβάσθηκαν 80.000 μετοχές στην τιμή των 14,89 ευρώ.