ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Τ ο σοκ της ραγδαίας επιδείνωσης του επιχειρηματικού και οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, έπληξε καίρια χθες στο ευρώ. Το ευρωνόμισμα των 12 αφού έπεσε έναντι του δολαρίου στα 85,76 σεντς -πρόσκαιρα ανήλθε στα 86,45 σεντς επωφελούμενο από τη χθεσινή νέα απέλπιδα προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας (Riksbank) να αποτρέψει το περαιτέρω κραχ της κορόνας -για να ξανακυλήσει κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 86 σεντς.

Η νομισματική κρίση, που έχει ξεσπάσει στη Σουηδία εξαιτίας της φυγής των κεφαλαίων από τη χώρα μόλις άνοιξαν τα χρηματιστικά σύνορα με την κατάργηση των περιορισμών για διεθνείς επενδύσεις των Pension Funds (Συνταξιοδοτικά Ταμεία), έχει εξαναγκάσει την Riksbank από την περασμένη Πέμπτη, σε μαζικές παρεμβάσεις στήριξης της κορόνας που έχει καταρρεύσει σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Και το γιεν να κλονίζεται μαζί με την επιδεινούμενη οικονομία της χώρας, που την επιβεβαίωσε χθες και η τράπεζα της χώρας (BoJ) η οποία αρνήθηκε μόλις την Παρασκευή να μειώσει τα -ήδη σχεδόν- μηδενικά επιτόκια.

Ενώ η απογοήτευση της επιχειρηματικής Γερμανίας επανήλθε εντονότερη, και τα δραματικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Ζώνη του Ευρώ που ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα 8 ετών, καταγράφοντας άλμα στο 3,4% το Μάιο, επέτειναν τη φυγή από το ευρώ. Και ενώ η παρουσία του πληθωρισμού δένει τα χέρια του Ντουίζενμπεργκ να μειώσει το επιτόκιο του ευρώ, οι 18 τραπεζίτες της ΕΚΤ ήδη είναι τρομοκρατημένοι πως οι οικονομίες της Ζώνης του Ευρώ απειλούνται σοβαρώς από τον πληθωριστικό κίνδυνο! Να επισημανθεί ότι, η παρουσία αυτή των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη δεινή θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Να θυμίσω ότι, στη συνεδρίαση της Πέμπτης 10 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή η εκτελεστική επιτροπή και οι 12 εθνικοί κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ζώνης του Ευρώ που απαρτίζουν το 18μελές συμβούλιο της ΕΚΤ, μείωσε το επιτόκιο του ευρώ (κατά 0,25%) στο 4,5%.

Η εκτόξευση του πληθωρισμού στη Γερμανία στο 3,5% το Μάιο, η αυξανόμενη ανεργία και η σημαντική πτώση των καταναλωτικών δαπανών, δίνουν δραματική διάσταση στις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού τραπεζίτη Hans Reckers, που είναι μέλος του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (της κάποτε θρυλικής Bundesbank). Το συνδυασμό αυτόν ο Hans Reckers τον χαρακτήρισε επικίνδυνο και άκρως ανησυχητικό, προειδοποιώντας πως οδηγεί τη γερμανική οικονομία στην ύφεση. Ενώ το γεγονός ότι η αναπτυξιακή πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης της ΟΝΕ -δηλαδή της Γερμανίας- έχει όντως χάσει την ισορροπία της, πυροδοτεί νέα ανησυχία.

Τα δύο -από τα έξι- κορυφαία οικονομικά Ινστιτούτα της Γερμανίας, ανησυχούν για τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης. Επιπτώσεις που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές και ήταν αρκετές για να αναστατώσουν τη Γερμανία… Τα δύο αυτά οικονομικά Ινστιτούτα προχώρησαν ήδη στην αναθεώρηση επί το δυσμενέστερον των ρυθμών ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας για το 2001.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο HWWA αναθεωρεί τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 1,7%, από το 2,3%, και το Ινστιτούτο IfW στο 1,3%, από το 2,1%, για το τρέχον έτος. Τα έξι Ινστιτούτα είναι: το DIW με έδρα το Βερολίνο, το HWWA με έδρα το Αμβούργο, το Ifo με έδρα το Μόναχο, το IfW με έδρα το Κίελο, το IWH στην Halle και το RWI στην Εσση. Οι προειδοποιήσεις αυτές των δύο κορυφαίων οικονομικών Ινστιτούτων της Γερμανίας ήταν μια «βαθιά μαχαιριά» στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.