ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με νέους κανονισμούς στον τρόπο αξιολόγησης

Αλλαγές στον τρόπο που αξιολογούν περί τις 3.500 εταιρείες, τις οποίες παρακολουθούν, θα πρέπει να κάνουν οι 850 αναλυτές της Merrill Lynch & Co. Μία εβδομάδα μετά την υιοθέτηση νέων κανονισμών εκ μέρους της Securities Industry Association για τον τρόπο που θα πρέπει να καλύπτονται οι αγορές από «αναλυτικής απόψεως», η επενδυτική τράπεζα άλλαξε την πολιτική της σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της έρευνας. Ειδικότερα, η Merrill Lynch μειώνει σε τέσσερις από πέντε τις κατηγορίες κατάταξης των μετοχών και συγκεκριμένα σε «εξαιρετική αγορά», «αγορά», «ουδέτερη» και «μείωση/πώληση». Η τράπεζα θα διατηρήσει ωστόσο δύο χρονικούς ορίζοντες, τον «μεσοπρόθεσμο» και τον «μακροπρόθεσμο», που σηματοδοτούν περιόδους ως ένα δωδεκάμηνο και περισσότερο του δωδεκαμήνου αντιστοίχως. Κάθε αναλυτής θα είναι επίσης υποχρεωμένος να «δηλώνει με σαφήνεια» στο εξώφυλλο κάθε έρευνας ή μελέτης του τις συνεργασίες του με οποιαδήποτε επενδυτική τράπεζα καθώς και τις όποιες μετοχές διατηρεί στην κατοχή του.

Η νέα πολιτική της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εφαρμόζεται μόλις μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση οδηγιών εκ μέρους της Ενωσης του Κλάδου Αξιογράφων, που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την αξιοπιστία και να αναβαθμίσουν το κύρος των αναλυτών. Την εβδομάδα που πέρασε εξάλλου και μετά τη διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας στο Κογκρέσο, η Υποεπιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπήρξαν περιπτώσεις αναλυτών, οι οποίοι θυσίασαν την ανεξαρτησία της γνώμης τους και έκαναν προτάσεις βάσει της επιθυμίας του εργοδότη τους να προσελκύσει πελατεία…». Το θέμα της αξιοπιστίας ή μη και του κύρους των αναλυτών που έχει δεχθεί πλήγμα στις ΗΠΑ, προέκυψε μετά το σκάσιμο της φούσκας της αμερικανικής αγοράς των μετοχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Δεύτερη στον κατάλογο των μεγαλύτερων απωλειών ήρθε χθες η μετοχή της ισπανικής Telefonica, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν και οι τιμές των μετοχών των δύο μεγάλων τραπεζών της χώρας, της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria και της BSCH, μετά την ανακοίνωση της Αργεντινής ότι υιοθετεί νέα πολιτική εξαγωγών και συγκεκριμένα ότι υποτιμά εμμέσως το νόμισμά της. Το νέο σύστημα προβλέπει ότι -θεωρητικά τουλάχιστον- μία εταιρεία που διαθέτει προϊόντα της αξίας ενός δολαρίου στο εξωτερικό θα εισπράττει στο εξής 1,08 πέσος αντί ενός που εισέπραττε μέχρι σήμερα. Τόσο η Telefonica όσο και οι δύο προαναφερόμενες τράπεζες έχουν εκτεταμένη δραστηριότητα στην Αργεντινή.