ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας υπ. Ανάπτυξης – «2004»

Σε πλήρη αποδοχή των θέσεων του υπουργείου Ανάπτυξης όσον αφορά στο θέμα της επάρκειας των ξενοδοχειακών κλινών για τη φιλοξενία των μελών της ευρύτερης ολυμπιακής οικογένειας υποχρεώθηκε ο «Αθήνα 2004», γεγονός που επικυρώθηκε, μεταξύ των άλλων, χθες, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από τις δύο πλευρές. Το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Νικ. Χριστοδουλάκη και της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του «Αθήνα 2004» κ. Γ. Αγγελοπούλου αφορά σε ζητήματα κοινής δράσης, όπως το πρόγραμμα φιλοξενίας, θέματα ενέργειας, εμπορίας ολυμπιακών προϊόντων κ.ά. Οσον αφορά στο πρόγραμμα φιλοξενίας, που αποτέλεσε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε ότι τελικώς δεν υπάρχει έλλειμμα δωματίων. Θέση που υποστήριζε ο υπουργός Ανάπτυξης, σε αντίθεση με τον «Αθήνα 2004», που έκανε λόγο για έλλειψη 7.600 δωματίων.

Η κοινή θέση, πλέον, των 2 πλευρών είναι ότι με τις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, την επιπλέον διάθεση ποσοστού 10% από τα ξενοδοχεία που δεν έχουν υπογράψει συμφωνία με τον «Αθήνα 2004», τη δέσμευση και των υπόλοιπων ξενοδοχείων που δεν έχουν υπογράψει συμφωνία, τα νέα ξενοδοχεία που θα κατασκευασθούν και τη χρησιμοποίηση κρουαζιεροπλοίων υπερκαλύπτονται οι ανάγκες φιλοξενίας. Ταυτοχρόνως, περισσεύουν και 2.300 δωμάτια ως ασφαλιστική δικλίδα.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε χθες ότι με την απόφασή του να προχωρήσει σε άρση του κορεσμού στην περιοχή της Αττικής (πλην των νησιών του Αργοσαρωνικού) θα δημιουργηθούν και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο «Αθήνα 2004» όσο και το ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν ταχθεί υπέρ της προώθησης πολεοδομικών ρυθμίσεων στην περιοχή του Αμαρουσίου για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων. Ωστόσο, η αιφνιδιαστική απόφαση για άρση του κορεσμού από τον υπουργό Ανάπτυξης οδήγησε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ K. Λαλιώτη στην απόσυρση των επίμαχων διατάξεων από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για τα ολυμπιακά έργα. Μάλιστα, η κ. Αγγελοπούλου, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση για τη συγκεκριμένη θέση του «Αθήνα 2004», τόνισε ότι με την κατασκευή ξενοδοχείων γύρω από το ΟΑΚΑ θα παρέχονταν μεγαλύτερες διευκολύνσεις για τη φιλοξενία των δημοσιογράφων.