ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολυμπιακό Χωριό: ενστάσεις για τον σύμβουλο και καταγγελίες για σχέσεις με κατασκευαστές

Ενστάσεις, αποκαλύψεις αλλά και περίεργες μεθοδεύσεις επιτείνουν το κλίμα καχυποψίας που συνοδεύει εδώ και καιρό τον διαγωνισμό για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου (project manager) για το Ολυμπιακό Χωριό 2004, το κόστος του οποίου θα ξεπεράσει τα 90 δισ. δρχ.

Η «K» στις 31-5-2001 είχε μεταφέρει το θόρυβο που προκλήθηκε με τη γνωστοποίηση της τεχνικής βαθμολογίας των υποψηφίων (80% η W.S. Atkins, 74% η Κοινοπραξία DMJM – Ασπροφώς – Hill Inter., 71% η Obermeyer ενώ αποκλείσθηκαν οι: Planet Ernest & Young – ΑΔΚ και Thales – C & Μ Εngineering).

Επιπλέον και τις καταγγελίες για προκάτ βαθμολογίες, αφανείς πρωταγωνιστές που φροντίζουν να διατυμπανίζουν τις υψηλές διασυνδέσεις τους, καθώς και μεροληψία της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Οι καταγγελίες αυτές έγιναν πλέον ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενους, τη δεύτερη κατά σειρά βαθμολογίας και την αποκλεισθείσα κοινοπραξία της Ρlanet.

Ωστόσο, περίεργες μεθοδεύσεις υιοθετήθηκαν και κατά την υποβολή των ενστάσεων, οι οποίες αν και σύμφωνα με το νόμο είχαν ως καταληκτική ημερομηνία τις 5/6, η Επιτροπή Αξιολόγησης όρισε νέα τη 12/6. Ετσι, όσοι ήθελαν να μάθουν και να αντικρούσουν με την ησυχία τους τις αιτιάσεις όσων κατέθεσαν ενστάσεις για το περιεχόμενο του πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης, εξασφάλισαν μια χρυσή παράταση.

Πέραν των πλείστων ισχυρισμών των δύο κοινοπραξιών κατά της αξιολόγησης της τεχνικής επάρκειας των διαγωνιζομένων, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει επισήμανση ενιστάμενου «μνηστήρα», για διασύνδεση μέλους της κοινοπραξίας τεχνικού συμβούλου που προηγείται (πιθανώς και ευνοείται) με κατασκευαστικό όμιλο, ο οποίος ήδη έχει υπογράψει σύμβαση για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού.

Ειδικότερα καταγγέλλεται ότι: Η W.S. Atkins (που ως αφανή υποστηρικτή της έχει τον κ. Β. Γκρίσιν) ως υπεργολάβο της στο ίδιο έργο (του συμβούλου) έχει ορίσει την εταιρεία Bovis Lend Lease, η οποία από κοινού με τον όμιλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής έχει συστήσει εταιρεία real estate, με την επωνυμία RΕDS!

Ετσι δημιουργούνται, αμέσως αμέσως, εκλεκτικές σχέσεις μεταξύ της κατασκευαστικής εταιρείας, που έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με το Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε., και του τεχνικού συμβούλου που υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγχει αυστηρά το χρονοδιάγραμμα, την τήρηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του έργου κ.ά.

Εκτιμάται ότι σύντομα η αρμόδια επιτροπή θα αποφανθεί επί των ενστάσεων και θα ελεγχθεί αν οι ισχυρισμοί του προέδρου του ΟΕΚ Γ. Παπαβασιλείου, περί διαφανούς διαχείρισης της όλης διαδικασίας, επιβεβαιωθούν ή αρχειοθετηθούν ως μία ακόμα επιβεβλημένη δήλωση προς κατευνασμόν…