ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε καθοδική τροχιά ο όγκος συναλλαγών

Με βασανιστικό τρόπο η Σοφοκλέους διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο, με την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος να προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η χθεσινή πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας χαρακτηρίσθηκε για τάσεις εξισορρόπησης, καθώς η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές μετοχές διαμορφώθηκε ελαφρώς υπέρ των δεύτερων, γεγονός που δεν αποτυπώθηκε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, καθώς συνεχίσθηκαν οι πιέσεις στις μετοχές του Ftse 20. Η αξία των συναλλαγών έχει φθάσει πλέον σε απογοητευτικά επίπεδα, καθώς χθες έκλεισε λίγο πάνω από το αρνητικό ρεκόρ της φετινής χρονιάς, που είχε πραγματοποιήσει στις συνεδριάσεις της 3ης και της 29ης Ιανουαρίου του 2001 και είχε φθάσει μόλις τα 24 δισ. δραχμές.

Τελικά η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 27,8 δισ. δραχμές, εκ των οποίων 2,6 δισ. δραχμές αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές και αποτελεί την 6η χειρότερη επίδοση από τις 25 Σεπτεμβρίου του 1998 και την 5η χειρότερη επίδοση για τη φετινή χρονιά. Τα πακέτα αφορούσαν τις εξής μετοχές: ΟΤΕ 50.000Χ16,16 ευρώ, Interamerican Ζωής (80.000, 100.000 και 70.000 προς 19,96 ευρώ), Γερμανός 120.000Χ 14,90 ευρώ.

Το κλείσιμο των συναλλαγών βρήκε το Γενικό Δείκτη με νέο αρνητικό ρεκόρ στις 2.843,40 μονάδες, έχοντας υποστεί απώλειες σε ποσοστό 0,57%.

Η απουσία αγοραστών ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς είναι αξιοσημείωτο ότι 36 μετοχές δεν ξεπέρασαν σε εμπορευσιμότητα τα 1.000 τεμάχια, ενώ 136 τίτλοι πραγματοποίησαν συναλλακτική δραστηριότητα που δεν ξεπέρασε τα 10 εκατ. δραχμές έκαστος.

Οι εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών κύκλων κάνουν λόγο για μία βραδεία διολίσθηση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 2.820 μονάδων όπου οριοθετείται το επόμενο σημείο στήριξης, ενώ είναι παρά πολύ δύσκολο να επέλθει μία ανάκαμψη όσο θα διατηρείται η νευρικότητα στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Παράλληλα, η δυσμενής εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς αποδίδεται από χρηματιστές στην αυστηρότερη -από χθες- εφαρμογή του Τ+3, γεγονός που εντείνει σε μεγαλύτερο βαθμό την τάση αποχής από τα δρώμενα στη Σοφοκλέους, αφού το trading εμπεριέχει πλέον υψηλό βαθμό ρίσκο περιορίζοντας τη ρευστότητα στην αγορά.

Σύμφωνα με τις απόψεις παραγόντων της αγοράς, προκύπτει ότι για να μπορέσει η Σοφοκλέους να επανακάμψει θα πρέπει να ισχύσουν πέντε βασικοί παράγοντες.

Πρώτον, θα πρέπει να υπάρξει μία σταδιακή ισορροπία στην ξέφρενη πορεία του αμερικανικού δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, καθώς και της τιμής του πετρελαίου.

Δεύτερος βασικός παράγοντας είναι να ξεκολλήσει από την αδράνεια η κυβέρνηση και να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές γιατί πραγματικά η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής έχει καταντήσει ανέκδοτο. Είναι χαρακτηριστικό να αναφέρουμε ότι επί συνόλω 13 ιδιωτικοποιήσεων για τη διετία 2000-2001, έχουν υλοποιηθεί μόλις 3 και απομένουν άλλες 10. Τρίτο σημαντικό στοιχείο θα είναι η επανεργοποίηση των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων και των ιδιωτών επενδυτών γιατί η προσδοκία της εισόδου των ξένων κεφαλαίων που θα ανέβαζαν την αγορά αποτέλεσε ένα μεγάλο φιάσκο.

Τέταρτο στοιχείο, να ολοκληρωθεί επιτέλους η εισαγγελιολογία στη Σοφοκλέους με τις μετοχές-φούσκες, καθώς η ανακοίνωση σε καθημερινή βάση ονομάτων και εταιρειών που εμπλέκονται σε διάφορες υποθέσεις, μόνο εντυπώσεις και αρνητικό κλίμα δημιουργεί. Πέμπτο στοιχείο, να επανέλθει η θεμελιώδης ανάλυση με βάση τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών και να αποδοθεί σε κάθε μία από τις 358 που διαπραγματεύονται σήμερα, η δέουσα προσοχή, αναλόγως των προοπτικών για κάθε μία εταιρεία.