ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνδέσεις φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη

Οι πρώτες συνδέσεις οικιακών καταναλωτών με το δίκτυο του φυσικού αερίου, έγιναν πραγματικότητα για τη Θεσσαλονίκη και ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης μεταβαίνει στη συμπρωτεύουσα για να εγκαινιάσει αύριο τη νέα πολλά υποσχόμενη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον αγορά. Την ανάπτυξη της αγοράς αστικής κατανάλωσης (οικιακή και εμπορική) έχει αναλάβει μέσω διεθνούς διαγωνισμού η Italgas έναντι τιμήματος 51,5 δισ. δραχμών.

Η ανάπτυξη της αγοράς γίνεται μέσω της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης, στην οποία η Ιταλική εταιρεία κατέχει το μάνατζμεντ και συμμετέχει με ποσοστό 49%, ενώ ποσοστό 51% διατηρεί η ΔΕΠΑ μέσω της αντίστοιχης για την περιοχή θυγατρικής της Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ).

Η Italgas έχει αναλάβει, επίσης, μέσω διεθνούς διαγωνισμού και την ανάπτυξη της αγοράς στη Θεσσαλία, επενδύοντας συνολικά 13,1 δισ. δραχμές.

Στην Αττική η ανάπτυξη της αγοράς προχωρεί με καθυστέρηση. Αιτίες η ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού που διεξήχθη παράλληλα με αυτούς της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, χωρίς να αναδείξει επενδυτή, αλλά και η εμπλοκή, μετά τα θετικά αποτελέσματα του δεύτερου διαγωνισμού, του θέματος των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσφάτως η Ε.Ε. ενέκρινε την επιδότηση της επένδυσης ύψους 56 δισ. δρχ. σε ποσοστό 40%.