ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρώμικο χρήμα μέσω υπεράκτιων «αλιεύει» το ΣΔΟΕ

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται δέκα υπεράκτιες εταιρείες (off shore), που ανήκουν σε Ελληνες επιχειρηματίες. Οι πρώτες ενδείξεις που έχει στα χέρια του ο ελεγκτικός μηχανισμός κάνουν λόγο για ξέπλυμα χρήματος μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ, γίνονται προσπάθειες προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των χρημάτων τα οποία επενδύονται τόσο μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου όσο και σε ακίνητα.

Η ηγεσία του ΣΔΟΕ πιστεύει επιπλέον ότι, σε καθημερινή βάση, υπάρχουν ορισμένες χρηματιστηριακές εταιρείες που λαμβάνουν εντολές αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών για τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Υπάρχει βεβαίως έντονος προβληματισμός για τον τρόπο που θα κατορθώσουν οι επιτελείς του ΣΔΟΕ να αποδείξουν ότι υπάρχουν δίοδοι που χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα χρήματος από κάποιες υπεράκτιες εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και τα οποία θα ανακοινώσουν σε ένα μήνα περίπου, είναι άκρως αποκαλυπτικά για το μέγεθος της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα παράνομης διακίνησης χρήματος.

Ολα ξεκίνησαν, αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, όταν το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε φορολογικό έλεγχο σε μεγάλη ελληνική επιχείρηση, με αποτέλεσμα να εντοπίσει σημαντικά ποσά παράνομου συναλλάγματος. Ο συγκεκριμένος αυτός έλεγχος συνεχίζεται στην εταιρεία και έχει ήδη αποκαλύψει τη διασύνδεση που υπήρξε με off shore εταιρεία, η οποία προφανώς εμπλέκεται άμεσα στην υπόθεση. Εξάλλου, στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρέθηκε πριν από λίγο καιρό και η λεγόμενη «παράγκα» που δραστηριοποιείται στο χώρο του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ, πρόκειται για μία καλοστημένη επιχείρηση που το ΣΔΟΕ δεν κατόρθωσε να φθάσει στον πυρήνα της. Βέβαια, βρέθηκαν αρκετά εικονικά και πλαστά τιμολόγια, τα οποία όμως δεν οδήγησαν στα αφεντικά της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι στους ελέγχους που διενεργεί το ΣΔΟΕ γύρω από το χώρο του ποδοσφαίρου εντοπίστηκαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια στις ποδοσφαιρικές ομάδες Παναχαϊκή και Πανιώνιος και θα κληθούν να καταβάλουν το ποσό των 200 εκατ. δρχ. περίπου η κάθε μία. Στο διάστημα αυτό ελέγχονται ο Αρης Θεσσαλονίκης και η Ξάνθη.